Egyéb

2005.01.18. 08:43

Fülünk érzékeny pontjai

A fület idegvégződések sokasága borítja. Testünkre hat, ha orvos vagy természetgyógyász maszszírozza, tűszúrással ingerli ezt a területet.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Gyorsabban hatnak a fülön végzett kezelések, mint ha a test más területét szúrják meg. Sok beteg állapota már az első néhány alkalom után javul.
[/caption]A tűszúrásos gyógymód a test több területén alkalmazható. Mivel a fülben számtalan idegvégződés van, különösen a fül-akupunktúra népszerű. Egyes kutatások szerint ezzel az ősi kínai módszerrel a betegek kétharmadánál megszüntethető a légúti panasz, a krónikus hátfájás, a fejfájás, ráadásul mellékhatás nélkül. Jó eredményekről számolhatnak be az allergiával, asztmával, szénanáthával és a szenvedélybetegségekkel küsz-ködők. Az akupunktúra meg tudja gyűlöltetni a nikotinfüggővel a cigarettát, hatásos segítséget nyújt az alkoholistáknak és az evéskényszerben szenvedőknek. A fül-akupunktúra megnyugtat, ellazít és lelki egyensúlyt teremt, ezért nagyon hatásos szorongás, depresszió, valamint lelki eredetű emésztési gondok és alvászavarok esetén.
A fülön végzett kezelések gyorsabban hatnak, mint ha a test egyéb részeit szurkálják. A módszer az agyon keresztül a belső szervekre hat. Pontosan meghatározható, hogy a fül mely pontja melyik belső szervért felelős. Egymástól jól elhatárolható területekként helyezkednek el a reflexzónák, amelyek egy-egy belső szervvel állnak összeköttetésben.
A fül összes zónája kétszáz érzékeny pontot rejt. Ezek nemcsak egy-egy szerv működésére hatnak, hanem olyan nagyobb élettani összefüggéseket is befolyásolnak, mint az anyagcsere, az immunrendszer és a lélek. Hogy mikor melyik pontot kell ingerelni, azt az orvos dönti el. Fel kell kutatnia azokat a helyeket, amelyeken kis nyomás hatására érzékenyen reagál a beteg.
A szakemberek szerint nem egészséges, ha valaki divathóbortból telerakja a fülét ékszerekkel. A hagyományosan a cimpa közepén viselt fülbevaló viszont épp a szemjavító pontnál helyezkedik el, tehát még egészséges is.

Felfrissíti a szervezetet a rendszeres masszírozás

Szabó György, a dunakeszi Életerő Egészségcentrum természetgyógyásza: Kiegészítő és önálló gyógymódként is alkalmazható a fül-akupunktúra. A hagyományos kínai orvoslás elvei szerint ha az életenergia, vagyis a csí jelen van a szervezetben, a kezelések minden esetben hatásosak. Ilyenkor csak mennyiségi, minőség- vagy keringésbeli egyensúlytalanság áll fenn valamelyik testtájon. Tartós egyensúlyvesztés vagy energiahiány szöveti károsodást, bénulást okoz, efféle esetben az akupunktúrától sem lehet csodát várni. Ezért fontos a betegségek megelőzése vagy a minél korábbi gyógykezelés. Aki egészségesnek érzi magát, annak is jót tesz, ha reggelente mindkét fülét alaposan átmasszírozza, egészen a kipirosodásig. Ezzel a módszerrel karbantartható a test energiarendszere.

Saját magát is kezelheti otthon a beteg

Sokan félnek a tűszúrás okozta fájdalomtól. Számukra ajánlott a fül-akupresszúra, ami ugyanolyan hatásos. Az akupresszőr vagy a reflexo-lógus szakember a fül megfelelő pontjára felragaszt egy picike kínai tinószegfűmagot vagy egy mágnesgolyót. Azután elmagyarázza, na-ponta hányszor és hogyan kell az illetőnek nyomkodnia az adott területet, hogy a kezelés hatásos legyen.

Németh Zsuzsa -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!