Egyéb

2005.01.29. 00:00

Fűszer, ital, orvosság és testápoló szer

Sajátos tulajdonságokkal ruházták fel a középkorban a borókabokrot és fanyar ízű bogyóit. Úgy tartották, elűzi a boszorkányokat, a kígyókat és a rossz szellemeket, ezért gyakran akasztottak borókaágat a házak bejárata fölé.

Árvay N. Tivadar

ÉTKEZÉS Az ókori Rómában a drága bors helyett szórták az ételekre. Manapság vadhúsok, pácok, mártások ízesítésére használjuk. Grillezéskor szórjunk az izzó faszén közé néhány szemet, füstje különleges aromát ad a húsnak.
ITALOK Borókából készül a borovicska, a gin és a beherovka.
A borókapálinka megnyugtatja a gyomrot. A ginből és tonikból készített koktél a hölgyek kedvelt frissítője. A régi rómaiak a borba öntöttek borókaolajat, hogy májműködésüket serkentsék.
GYÓGYÁSZAT Gyomorerősítő, izzasztó hatása mellett főként vízhajtóként használják. Csökkenti a vércukorszintet. Légcsőhurut, megfázás esetén segít a gyógyulásban. Olaja nőknél enyhíti a menstruációt megelőző napok kellemetlen tüneteit.
TESTÁPOLÁS Csökkenti az izomgörcsöt, az ízületi, a reumatikus és a gerincfájdalmat. Gyorsítja a zúzódások és fekélyek gyógyulását. Jótékony hatással van a visszértágulatokra és a narancsbőrre, tisztítja a pattanásos bőrt. Hájpárnákba masszírozva csökkenti a súlyfelesleget, karcsúsít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!