Egyéb

2005.01.19. 07:11

Kevesebb a használt autó

Fejtörést okozhat a Pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca szakembereinek a regisztrációs adó körül kialakult vitás helyzet rendezése. A hazai gyakorlat az EU ajánlásaival szemben az adó kiszámításakor nem tesz különbséget új és használt kocsik között.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Magyar Gépjármű Kereskedők Országos Egyesülete és a szervezet elnöke, Fojt Attila (52) egy ilyen Rovert választ majd mintaautónak a peres eljáráshoz
[/caption]Több külföldi forgalmazó panasszal fordult az Európai Unió illetékeseihez, itthon pedig a Magyar Gépjármű Kereskedők Országos Egyesületének (MGOE) ügyvédi közössége tervez jogi lépéseket a magyar állam ellen.
Fojt Attila, az MGOE elnöke lapunknak elmondta: ügyvédeik keresik a módját, hogy a tervezett eljárás jogi és tárgyi feltételeit megteremtsék. Az elnök hangsúlyozta, nem a regisztrációs adó ellen, hanem annak kivetési módja miatt tiltakoznak.
Az új adónemmel senki sem járt jól. Sok használtautó-kereskedő lehetetlen helyzetbe került. Környezetvédelmi szempontok sem igazolják a helyességét. Az EURO 2-es motorral szerelt négy-öt éves gépkocsik regisztrációs adója 50 százalékkal magasabb, mint az újaké. Egy másfél millió forintos autó így kétmillió fölött vásárolható meg. Az öreg járművek tulajdonosai nem tudják lecserélni környezetszennyező, rossz műszaki állapotú kocsijukat. A behozatal visszaesése misatt csökken az állam bevétele.
A díj bevezetése előtt évente 70-80 ezer jó állapotú használtautó került Magyarországra. Tavaly 18 ezret hoztak be. Ez a szám jó, ha eléri idén a nyolcezret. Január elsejétől 32,1 százalékkal növekedett a regisztrációs adó, a két-há-rom évesnél idősebb autókat nem éri meg külföldön beszerezni.
Az MGOE az EU hazai képviseletét is megkereste panaszával. Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi biztosa elmondta, hogy a kérdéssel az EU is foglalkozik. A 2007-re tervezett egységes közösségi szabályozás csak környezetvédelmi szempontokat vesz majd figyelembe. A regisztrációs díjat ökológiai adó váltja fel. Az autók forgalomba helyezésekor fizettetik meg, a későbbi tulajdonosokra nem vetik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!