Egyéb

2005.01.29. 00:00

Ötéves korig nem kóros a pöszeség

A beszédhibás gyermekek kétharmada pösze. A beszédfejlődés bizonyos szakaszában ez természetes. A kóros pöszeségen azonban beiskolázás előtt kell javítani, mert a kiejtési hiba később az olvasás, az írás tanulását is nehezíti. Kóros beszédhibának nevezzük, ha a gyerek még nagycsoportban is helytelenül képezi a hangokat.

Németh Zsuzsa

Okozhatja ezt a nyelv, a fogak elváltozása, a lassabb beszédfejlődés vagy halláscsökkenés. Ha felmerül ennek a gyanúja, orvoshoz kell fordulni.
A család sokat segíthet a tiszta beszéd kialakulásában. Gőgicsélés, gagyogás idején fontos a biztató együttlét, a hangadási kedv ösztönzése. Dallamosan, lassan, egyszerű mondatokban és tisztán beszéljünk a gyerekkel.
Játékosan utánozzuk állatok, járművek hangját. A nyelvet erősíti a joghurt lenyalogatása a száj széléről. Fújjunk papírszeletet, lufit vagy szappanbuborékot, amivel a hangadásban fontos lágy szájpadot és a nyelv hátsó részét erősíthetjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!