Egyéb

2005.01.15. 09:39

Sportsikerek, minden áron

Ha megvan a kellő akarat és tehetség, bárkiből lehet olimpikon. De mielőtt ezt az utat választjuk gyermekünknek, gondolkodjunk el azon, vajon tényleg az ő érdekeit tartjuk-e szem előtt.

Mohácsi Edit

[caption id="" align="alignleft" width="167"] Mámorító érzés a győzelem. A sikert azonban rengeteg munka, erőfeszítés és lemondás előzi meg.
[/caption]Ki nem játszott még el azzal a gondolattal, hogy milyen lenne, ha neki szólna a Himnusz, és milliók látnáka dobogó legmagasabb fokán? Mámorító érzés lehet! De ha neki nem sikerült, legalább a gyerekének megadja ezt a lehetőséget, és élsportolót nevel belőle.

A sikert azonban rengeteg erőfeszítés, lemondás előzi meg. Edzések, versenyek és edzőtáborok sora, szabadidő, magánélet alig. Nem csoda, ha a kamaszkor küszöbén számtalan tehetség felhagy a versenysporttal.
Kormos Zsuzsanna pszichológus szerint a testi adottságoktól függően bárki alkalmas lehet élsportolónak, csak kellő ösztönzésre van szükség. Számos esetben a szülő ráveszi a gyermekét, hogy az ő egykori beteljesületlen álmát megvalósítsa. Ilyenkor a legritkább esetben tud a gyerek nemzetközi eredményt elérni, viszont súlyos lelki kárt okozhat neki a túlzott szülői elvárás.

Ma már az olimpikonok felkészítése nemcsak edzőtermekben történik. Legalább ilyen fontos a lelki megerősítés. Óriási nyomás nehezedik a sportolókra, elviselése nem könnyű feladat.

Sokat segíthet a pszichológus abban, hogyan összpontosítson a versenyző, miként hozza ki magából a legtöbbet. A megmérettetések előtt sokszor azt a módszert alkalmazzák, hogy a sportoló lejátssza magában a versenyt, mint egy filmet, és elképzeli, hogy eléri azt az eredményt, amit kitűzött maga elé.

Nem kisebb feladat a kudarcok feldolgozása sem. Számtalanszor előfordul, hogy egy sportbaleset kettétör egy szépen in-duló karriert. Vagy nem sikerül az első helyet megszerezni, csak az ötödiket. Ezek olyan megrázkódtatások, amikkel sokan nem tudnak egyedül megbirkózni. Ilyenkor a szakember feladata az, hogy segítsen a valóságot elfogadtatni a sportolóval.

Eredményei miatt gyermekeire hatalmas súlyként nehezedne az elvárás

Nagy Tímea kétszeres vívó olimpiai bajnok két kislány nevel, júniusban születik meg harmadik gyermeke. Csenge hatéves, Luca két és fél. Már mindketten jól úsznak, a nagyobbik naponta két órát, de már a kicsi is napi egy órát tölt a híres úszóedző, Kiss László Kaczander úszóóvodájában. – Én nem akarom, hogy olimpikonok legyenek a lányaim, de azt mindenképpen el szeretném érni, hogy a sport meghatározó szerepet játsszon az életükben. – mondja Nagy Tímea. – Nem én fogom eldönteni, hogy milyen sportágat válasszanak, de ahhoz ragaszkodom, hogy 14 éves korukig mindennap ússzanak. Annak nem nagyon örülnék, ha bokszolnának vagy birkóznának, de nem tiltanám meg. Ha a vívást választanák, az jó lenne, mert szerintem kiváló sportág. Kicsi a doppingveszély, és jut idő mellette a tanulásra is. Ugyanakkor tudom, hogy óriási súlyként nehezedne rájuk az elvárás, amit velük szemben támasztanának az én sikereim miatt. Bármilyen sportba fognak bele, ahhoz ragaszkodom, hogy legalább három hónapig űzzék, és csak utána döntsenek, akarják-e folytatni vagy sem. Egy biztos: kevés dolog van az életben, ami akkora örömet tud okozni, mint az olimpiai bajnoki cím.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!