Egyéb

2005.02.01. 00:00

Szellemi felfrissülés üdülési csekkel

Idén januártól üdülési csekkel is lehet fizetni az állami támogatású művészeti fesztiválokon. Közülük a március közepén kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztivál lehet az első.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="297"] A kapolcsi Művészetek Völgye szervezői mindenre gondoltak, tavaly még a kézenállást is lehetett gyakorolni
[/caption]Az ötletgazda Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma célja, hogy a csekk szellemi felüdülésre is használható legyen. A szórakoztató vagy komoly műfajú fesztiválokon így nem csak készpénzzel lehetne fizetni. A rendezvények szervezőinek az üdülési csekket kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal (MNÜA) kell szerződést kötniük. A tárgyalások elkezdődtek, az első megállapodások véglegesítésére február végén, március elején kerülhet sor. Ekkor születik döntés arról, mely fesztiválok részesülnek idén költségvetési támogatásban.
A tavaly állami juttatást élvező, kiemelt események listája megfelelő kiindulópont. A biztosan támogatásban részesülő rendezvények közül, értesüléseink szerint, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Művészetek Völgye szervezői vevők az üdülési csekkre. A minisztérium a Szabad Tér Színház Kht.-val is egyeztetett. A társaság tavaly hatvan nyári előadást szervezett, többek között a Budapesti Nyári Zenei Fesztivált.
A rendszer márciusban, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon vizsgázhat először. Amennyiben a szervezők megállapodnak az üdülési alapítvánnyal, úgy készpénz híján is bejuthatnánk a drágább koncertekre. Üdülési csekkért hallgathatnánk a chicagói szimfonikusokat, előadásukért amúgy húszezer forintot kellene fizetnünk.
A fesztiválok egyre fontosabb szerepet játszanak kulturális életünkben. Tavalyelőtt 4,5 millió 14 és 70 év közötti ember látogatott el valamilyen fesztiválra. Azokon a Magyar Művelődési Intézet és az Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének felmérése szerint évente többen fordulnak meg, mint moziban, színházban vagy múzeumban.
A rendezvények népszerű-södése azonban az árak emelkedésével jár együtt. A kulturális tárca szeretné elérni, hogy a kevésbé tehetősek is eljuthassanak az eseményekre.
A kétszázkilencven rendezvényt összefogó Magyar Fesztivál Szövetség és a negyvenhét tagot számláló Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége is üdvözölte a kezdeményezést. A két szervezet huszonnyolc műfajban kínál programokat. Remélhetőleg közülük a következő években egyre több lesz elérhető üdülési csekkel is.

Újak jöhetnek

– Az ideit amolyan próbaévnek tekintjük – mondta Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke. – Minden fesztiválnak ajánljuk, hogy éljenek az üdülési csekk kínálta lehetőséggel. Új közönségréteg jelenhet meg a rendezvényeken.

Tizennégymilliárdos forgalmat terveznek az idén

Az üdülési csekk olyan munkáltatói juttatás, amelyet a cégek a minimálbér erejéig (havi 57 ezer forint) adómentesen vásárolhatnak meg. Már 2700 belföldi elfogadóhelyen, közöttük 2100 szálláshelyen, 400 utazási iroda belföldi programjainál és távolsági tömegközlekedési járműveken váltható be. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tavaly csaknem 8 milliárd forint értékben forgalmazott üdülési csekket. Az idei terv meghaladja a 14 milliárd forintot.

Teszler Vendel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!