Egyéb

2005.01.25. 06:44

Vigyázzon a térdére!

Nemcsak az idős embereket, a fiatalokat és a sportolókat is sújtják az ízületi betegségek. A leggyakoribb gond a porckopás, ezt túlzott terhelés, súlyfelesleg vagy baleset okozhatja.

BAMA

Ízületeink csúszós kenőanyaga segíti a csontok elmozdulását egymáson. Ha fájdalmat észlelünk, sérülésre, gyulladásra vagy porckopásra gyanakodhatunk.
Az ízületi gyulladás általában egyik végtagról a másikra vándorol. Főként a könyökön, a térden, a bokán és a csuklón alakulhat ki. Megduzzadnak az ízületet körülvevő szövetek, erős bőrpír látható rajtuk. Egy idő után súlyos mozgáskorlátozottságot okozhat, sőt az ujjak el is torzulhatnak. Porckopáskor az ízület felszínének szövete indul pusztulásnak. Csökken a folyadék termelődése, nehezen mozgathatóvá válnak a csontok.
Sportolóknál akár 20-30 éves korban is jelentkezhet a betegség, legjellemzőbben a térdízületet érinti. Kiváltó oka lehet túlzott igénybevétel, sportsérülés vagy térdfejlődési zavar. Kezdetben csak terhelés hatására, később nyugalmi helyzetben is szúró fájdalom jelentkezik.

Különösen veszélyeztetettek a sportolók

Dr. Kiss Csaba, a Szent János Kórház baleseti-ortopéd sebésze: Általában 40-45 éves korban jelentkeznek a térdízületen a porckopás tünetei. Veszélyeztetettek a sportolók, akik a szokványos terhelés többszörösének teszik ki ízületeiket. Enyhébb esetben segít a kíméletes mozgatás, az izomerősítő torna. Gyógyszerekkel csökkenthető a fájdalom, serkenthető a porcszövet felépülése. Ha nagyfokú a károsodás, műtét következik. Leggyakrabban ízületi protézist ültetnek a sérült térdbe. Fiataloknál kis, körülhatárolt felületű kopás esetén a mozaikplasztika segíthet. Ilyenkor a sebész egészséges csontrészeket, porcdarabokat vág ki a térd terhelésmentes területeiről, és ezeket illeszti a sérült rész helyére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!