Egyéb

2005.07.29. 00:00

A gyengéd érintés hatása különleges

A bőr nemcsak a külvilág káros hatásától védi a szervezetet, hanem fontos érzékszerv is. Érzékeli és az agyba továbbítja a hideget, a meleget, a fájdalmat, az érintést, a simogatást és a többi ingert.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="307"] Mindenki számára megynyugtató és finom egy kellemes simítás
[/caption]A simogatás különleges hatással van az egész szervezetre. A finom, puha, ismétlődő bőringert az idegek a gerincagyba, azon át a közérzetet befolyásoló központba vezetik. Még mielőtt az ingerület az agykéregbe kerülne – azaz mielőtt tudatossá válna –, megindítja a közérzetjavító hormonok fokozott termelését, ez pedig erősíti a simogatás kellemes, nyugtató, izom- és érgörcsoldó hatását. Kedvező hatásai vitathatatlanok. Enyhíti a reumás izom- és ízületi fájdalmakat, ha a beteg területet – ujjat, nyakat, vállat – rendszeresen masszírozzák. A fejfájást gyakran megszünteti a homlok vagy a halántéktáj masszírozása. Nagyobb fájdalom esetén is jó hatású a simogató masszírozás. Klinikai megfigyelés szerint a nőgyógyászati műtét után kevesebb fájdalomcsillapítóra van szüksége annak, akit naponta többször megmasszíroznak. Csökkenti a vérnyomást. Már csecsemőkorban is lassul a pulzus, nyugodtabbá válik a légzés, ha az anya vagy az apa a karjába veszi és szeretettel simogatja a babát. Javul az immunrendszer működése. A simogatás hatására megnő a vérben a kórokozókat elpusztító fehérvérsejtek száma. Ezt a hatást AIDS-betegségben szenvedőknél is ki lehet mutatni. Kedvezően hat az időskori feledékenységre.

A simogatás azt jelzi a szervezetnek, hogy minden rendben van, fölösleges készülnie a stresszre, elernyedhet az izomzat. Ha feszült, önmagát is megnyugtathatja. Nem kell a szakkönyveket böngésznie, az ösztön a legjobb tanácsadó. Svéd kutatók megállapították, hogy a hatás akkor a legjobb, ha percenként körülbelül negyvenszer simogatjuk vagy simogattatjuk magunkat. Nagyjából így simogatja az ember a kutyáját, a macskáját – vagy a párját, a gyermekét, akit meg akar nyugtatni. Homlokot és tarkót, mellkast és hasat egyaránt lehet simogatni. A hátat és a végtagokat egyedül már nehezebb maszszírozni. A társ közreműködése azért is eredményesebb, mert érezni lehet a keze melegét, a jelenlétét, az együttérzését. Egyetlen fontos szabálya van a végtagok simogatásának: mindig a szív irányába – tehát kéztől-lábfejtől a váll, illetve a comb felső része felé – kell végigsimogatni a bőrt és az izomzatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!