Egyéb

2005.07.19. 00:00

A hölgyeknek jobban kell vigyázni

A tüdőrákot hosszú ideig csak az idősebb emberek betegségének tartották. Ez az általános szemlélet egészen az 1960-as évekig tartotta magát, amíg a nők is rászoktak a cigarettára.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="297"] A passzív dohányosok is ugyanúgy veszélyeztetettek, mint az aktív dohányosok. Ne csak magunkra vigyázzunk, környezetünkre is legyünk tekintettel.
[/caption]Az USA-ban 1974-94 között 150 százalékkal emelkedett a nők körében a tüdőrákosok száma, míg a férfiak esetében csak 20 százalékkal. A daganatosok 10-15 százaléka viszont egyáltalán nem dohányzik. A tüdőrák láthatatlan. Valószínűleg ez a magyarázat arra, hogy kevesebb ennek a betegségnek az aktivistája, ellentétben a mellrákkal. Több bizonyíték is azt támasztja alá, hogy a rákkeltő anyagokra másképp reagál a két nem szervezete. Egyrészt a nők tüdeje általában kisebb, így a rákkeltő anyagoknak kisebb területre kell összpontosítaniuk. Másrészt a nők gyengébben képesek a rákkeltő anyag által okozott „DNS-károkat” helyreállítani. Nem utolsósorban pedig: az ösztrogén-teóriával is magyarázható. Ugyanis egy 2000-ben közzétett tanulmány szerint a tüdőrákos daganat ösztrogénreceptorokat tartalmaz, azaz az ösztrogén egyfajta daganattámogatóként viselkedik. Ebből a megállapításból az vonható le, hogy a tüdőrák anynyira „női” betegség, mint a mellrák vagy a petefészekrák.

A halálos kimenetelekben (kevesebb, mint 15% az esély 5 év túlélésre) hasonló a fő ok, mint a petefészekrák esetében: túl későn diagnosztizálják, amikor már az egész szervezetet megtámadta. Ez különösen a nem dohányzóknál igaz, akik ritkán fordítanak figyelmet az olyan tünetekre, mint a fáradékonyság, légzési nehézségek, zihálás, gyakori köhögési roham. Az Amerikai Rákregiszter idei márciusi adatai szerint míg a tüdőrákos férfiak száma jelenleg csökkenőben van, addig a nőké stagnál. Az orvosok azt állapították meg, hogy ha ez a trend így folytatódik, akkor a tüdőrákos esetek száma az elkövetkező 10-15 éven belül azonos lesz mindkét nem körében.

A megelőzésben rejlik minden – vélik az orvosok. A passzív dohányzástól mindenképpen óvakodni kell. Az Amerikai Rákregiszter adatai szerint, ha egy nem dohányos egy dohányossal házasodik össze, akkor 30%-kal megnő nála a tüdőrák kialakulásának kockázata. A kémiai termékek (azbeszt, gázolaj), dízel, korom megengedettnél magasabb szintű, állandó belélegzése is káros. Egy tavaly közzétett tanulmány szerint az Európában elhunyt tüdőrákosok több mint 9 százaléka rendszeresen radont lélegzett be. Egy 2002-ben publikált tanulmány pedig 116 amerikai városban mutatta ki, hogy mennyire káros, ha valaki egy dohányossal él együtt.

Talán sokan nem hinnék, hogy a táplálkozásnak is nagy szerepe van a megelőzésben. A magas zsírtartalmú ételek fokozhatják a tüdőrák kialakulásának kockázatát, míg a zöldségek, gyümölcsök, a sok C- és E-vitaminban gazdag és szeléntartalmú ételek csökkentik a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Japánban sokkal többen dohányoznak, mint az USA-ban, viszont a japánok körében harmadannyival kevesebb a tüdőrákosok száma. Sok orvos a hagyományos japán étrenddel magyarázza ezt, amely zöld teában, halban és szójában gazdag. Egy 2001-es japán tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik több halat esznek, felére csökken a tüdőrák egyik fajtájának előfordulása.

Minden, amit a tüdőrákról tudni érdemes

A tüdőrák az a rákfajta, amelynél a megelőzésnek a legnagyobb lehetősége és esélye van. Ennek pedig egyetlen és leghatásosabb módja a dohányzás abbahagyása, amely még költségekkel sem jár, sőt, megtakarítást eredményez. Amerikai adatok azt bizonyítják, hogy a tüdőrákos megbetegedések 83%-áért, (férfiaknál 85, nőknél 75%) egyedül a dohányzás felelős. A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot világszerte. Tüdőrák akkor alakul ki, amikor a tüdőben lévő sejtek kontroll nélküli osztódásnak indulnak, és ennek következtében betörhetnek a környező szövetekbe vagy elvándorolhatnak távoli szervekbe. A magas halálozási ráta összefüggésbe hozható a szűrés és a korai felismerés hiányával. Pedig a tüdőrák a leginkább megelőzhető daganatféleség. A tüdőtumorok 85–87%-a az aktív, 3-5%-a pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe. Növekedése és terjedésmódja alapján a tüdőráknak két nagy csoportját különböztetik meg: kis sejtes és nem kis sejtes tüdőrák, amely az összes tüdőrákos eset körülbelül 80%-át teszi ki. A tüdőrák kezelési lehetőségei: sebészeti terápia, sugárkezelés, kemoterápia. Magyarországon – a Rákregiszter adatai alapján – 2001-ben 5 741 férfi és 2 161 nő halt meg tüdődaganat következtében, ami az összes rákos halálozás 23,7%-ának felelt meg. Ez a férfipopulációban 30,5%-ot, a nőiben 14,9%-ot jelent. A tüdőrák Magyarországon a férfiak esetében vezető daganatos halálok, a nőknél az emlő- és a vastagbéldaganatok után a harmadik helyen áll. A betegség leggyakrabban 50-70 éves kor között fordul elő, a csúcs a 60 éves kor környékére tehető. A tüdőrákos betegek nem egészen 5%-a 40 év alatti, 30 éves kor alatt pedig az esetek kevesebb mint 1%-a fordul elő.

A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot világszerte. Tüdőrák akkor alakul ki, amikor a tüdőben lévő sejtek kontroll nélküli osztódásnak indulnak, és ennek következtében betörhetnek a környező szövetekbe vagy elvándorolhatnak távoli szervekbe. A magas halálozási ráta összefüggésbe hozható a szűrés és a korai felismerés hiányával. Pedig a tüdőrák a leginkább megelőzhető daganatféleség. A tüdőtumorok 85–87%-a az aktív, 3-5%-a pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe.

Növekedése és terjedésmódja alapján a tüdőráknak két nagy csoportját különböztetik meg: kis sejtes és nem kis sejtes tüdőrák, amely az összes tüdőrákos eset körülbelül 80%-át teszi ki. A tüdőrák kezelési lehetőségei: sebészeti terápia, sugárkezelés, kemoterápia.

Magyarországon – a Rákregiszter adatai alapján – 2001-ben 5 741 férfi és 2 161 nő halt meg tüdődaganat következtében, ami az összes rákos halálozás 23,7%-ának felelt meg. Ez a férfipopulációban 30,5%-ot, a nőiben 14,9%-ot jelent. A tüdőrák Magyarországon a férfiak esetében vezető daganatos halálok, a nőknél az emlő- és a vastagbéldaganatok után a harmadik helyen áll. A betegség leggyakrabban 50-70 éves kor között fordul elő, a csúcs a 60 éves kor környékére tehető. A tüdőrákos betegek nem egészen 5%-a 40 év alatti, 30 éves kor alatt pedig az esetek kevesebb mint 1%-a fordul elő. A passzív dohányosok is ugyanúgy veszélyeztetettek, mint az aktív dohányosok. Ne csak magunkra vigyázzunk, környezetünkre is legyünk tekintettel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!