Egyéb

2005.07.30. 00:00

A lakók koráról is sokat elárulnak a fecsegő otthonok

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="148"] Fiatalság, bohóság! A lazaság az otthoni környezeten is meglátszik.
[/caption]Életünk során sok tekintetben változunk és ezen változások legközvetlenebb környezete a lakás. Hasonlóan ahhoz, ahogy korunk előrehaladtával alakunkhoz és belső átalakulásunkhoz igazítjuk a ruhatárunkat – a miniszoknyát a középkorú asszonyoknál felváltja a tisztes kosztüm, vagy a farmernadrágos, pólóinges fiatalemberből az üzleti világban nyakkendős, öltönyös úriember válik, és a tűsarkú vagy „holdjáró” cipők helyett a nagymamakorúak kényelmes trotőrsarkú cipőt viselnek –, úgy változnak a lakással kapcsolatos igényeink. Másképpen használjuk, más tevékenységek kapnak hangsúlyt, változnak tárgyaink, módosulnak szokásaink és nem utolsósorban ízlésünk is.

Legtöbben az életük során többször változtatják környezetüket. Ez jelenthet új lakást, átalakítást vagy átrendezést, bútorok, tárgyak cseréjét. Persze akadnak lakások, amelyek egy egész életet, sőt, több generációt  kiszolgálnak. Ezeken valamenynyi kor- és családi változás rajta hagyja a bélyegét. Együtt él, együtt lélegzik, együtt öregszik lakóival. Az ilyen környezet tükrözi leginkább lakóinak egyéniségét, ezeknek a lakásoknak van olyan légkörük, amely sokszor ámulatba ejti az embert, tiszteletet vált ki, úgy, mint egy sokat megélt, tapasztalt, idős ember. Ez független attól, hogy városi értelmiségi vagy egyszerű, vidéki parasztemberek lakásáról van-e szó. Az ilyen hagyományokat őrző légkört a legkifinomultabb ízléssel összeválogatott, értékes régiségekkel berendezett lakás sem tudja pótolni.

Mindenki másképpen viszonyul a lakásához, mint ahogy az élet egyéb dolgaihoz is. Akad, aki mindig újat, naprakészet, a legújabb divatnak megfelelőt szeretne, és van, aki az állandóság híve. Van, aki számára bizonyos minták szolgálnak kiindulópontként, egy-egy stílus áll közel hozzá, vagy – sokszor fiatalok esetében is – a ma széles körben elterjedt nosztalgia a régi bútorok és tárgyak iránt, és léteznek olyanok is, akik mindentől függetlenül, saját egyéni elképzeléseiket szeretnék megvalósítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!