Egyéb

2005.07.05. 00:00

A menstruáció előtti tünetekről

Ingatag kedélyállapot, fejfájás, kínzó görcsök, mellfeszülés, puffadt has és pattanások megjelenése az arcon – sok nőnél ezek a legbiztosabb jelei a menstruáció közeledtének.

Németh Zsuzsa

Az úgynevezett premenstruációs szindrómát (PMS) a férfiak általában hisztériának tartják. Pedig tudományosan bizonyított tény, hogy a kellemetlen fizikai és lelki tünetek a nők millióinak életét keserítik meg. Hormonális okok, bizonyos gyógyszerek hatása, étkezési szokások, életmódbeli jellegzetességek mind-mind szerepet játszhatnak a menstruációt megelőző időszak kellemetlen tüneteiben – mondja dr. Almási Kitty klinikai szakpszichológus. A szakember szerint, ebben az időszakban mindenre érzékenyebben reagálnak a nők, és bármi apróság elég ahhoz, hogy idegessé, feszültté váljanak. Nehéz ezekben a napokban koncentrálni az egyébként megszokott feladatokra is. Lehangolttá, energiátlanná válnak, mindemellett különösen kedvetlenek és ingerlékenyek lehetnek a környezetükkel szemben. A legapróbb vélt vagy valós sérelem elég ahhoz, hogy elpityeredjenek és rögtön megvádolják partnerüket valamivel. Tehát nem egyszerű időszak ez sem a nők, sem a férfiak életében.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a hölgyek egy részénél a kreativitás, másoknál a szexuális késztetés fokozódik ebben az időszakban. Persze nem mindenkinek adatnak meg ezek a kellemes konfliktusmegoldási, feszültséglevezetési lehetőségek. Almási Kitty szerint nekik a veszélyes napokon ajánlatos kerülni a koffein és a nagy mennyiségű folyadék bevitelét. Tanácsos diétázni (korlátozott sóbevitel), sportolni vagy olyan gyógyszert szedni, amellyel enyhíthetők a kellemetlen tünetek.

A PMS a legtöbb nőt nem akadályozza a mindennapi tevékenységek elvégzésében. Tizenkettőből egy esetben azonban a panaszok annyira súlyosak lehetnek, hogy az érintettek sem munkahelyi, sem otthoni feladataikat nem képesek ellátni. Mivel a PMS nem tekinthető betegségnek, ezért a hatásos gyógymód megtalálása sem könnyű feladat.

A kíméletes sport nem árt. A testmozgás rövid távon beindítja az endorfintermelést, hosszú távon pedig normalizálja a kortizol nevű stresszhormon szintjét, amely nagyban befolyásolja a kedélyállapotot. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen sportoló nők kevésbé szenvednek a kellemetlen, menstruáció előtti tünetektől. Erős görcsök esetén viszont nem ajánlott a túlzott fizikai megterhelés.

Jól jöhet a kalcium. Orvosi tapasztalatok szerint a PMS-től szenvedők többségénél kalciumhiány mutatható ki. Ahogy a hormonok, úgy a szervezet ásványianyag-szintje sem állandó, folyamatosan változik. Ha a kalcium mennyisége kevesebb a szükségesnél, az izmok és az idegrostok nem működnek megfelelően, ez összefüggésbe hozható a fájdalom kialakulásával. Elegendő mennyiségű kalciumot tartalmazó élelmiszerek (pl. olajos magvak) fogyasztásával megelőzhetők a tünetek.

Több fényt! A fényterápia jótékonyan hat a kedélyállapotra, 75 százalékkal csökkentheti a depressziót. Angol kutatók speciális, piros fényt kibocsátó maszkkal kísérleteztek, amit a résztvevők naponta 10-30 percig viseltek. Az eredmény magáért beszélt: a pulzáló fény nagy mértékben csökkentette a szomorúság érzését és a szorongást, enyhítette a fáradtságot, a haspuffadást, a mellfájdalmat és az ingerlékenységet. Aki csak teheti naponta legalább egy órát töltsön a szabadban, napsütésben!

Miért kell a nőknek folyton nassolniuk?

A nők 40-50 százaléka rendszeresen kívánja az édességet, főként a menstruáció előtti napokban. Német kutatók bebizonyították, hogy a nőknél ez az édesség utáni csillapíthatatlan vágy a drasztikus hormoningadozásnak köszönhető a havi ciklusban. A peteleválás és a menstruáció között ugyanis csökken a szerotoninszint. Ez az agyi hírvivőanyag, amely többek között a szexnél keletkezik, fontos szerepet játszik a depresszió kialakulásában, az alvás-ébrenlét ritmusánál, a fájdalomérzetnél, az agresszív viselkedésnél és az étvágynál is. Egészséges mennyiségű szerotonin nyugalmat és elégedettséget közvetít. Azt, hogy a nők a menstruáció előtti napokban olyan könnyen ingerelhetők és rossz hangulatúak, többek között a szerotonin hiánya okozza. A cukor és a zsír – a csokoládé mindkettőt bőven tartalmazza – újra felemelik a szintjét. A csokoládé által keltett kellemes érzés visszatükröződik az arckifejezésben is – állapították meg a tudósok.

Azt, hogy a nők a menstruáció előtti napokban olyan könnyen ingerelhetők és rossz hangulatúak, többek között a szerotonin hiánya okozza. A cukor és a zsír – a csokoládé mindkettőt bőven tartalmazza – újra felemelik a szintjét. A csokoládé által keltett kellemes érzés visszatükröződik az arckifejezésben is – állapították meg a tudósok. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!