Egyéb

2005.07.29. 00:00

Fűre lépni jó és kötelező!

Ki ne emlékezne gyermekkora hatalmas házibulijaira, a szülők nyaralójában. A két leglátogatottabb hely, ahol a nagy csapat összegyűlt, a konyha, és a kert volt.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="274"] A nyár legjobb bulija, amikor az összes barátunkat összecsődíthetjük egy kötetlen hangulatú kerti partira
[/caption]Nincs szebb annál, ha az ember a nyári estéken kiülhet saját kertjébe. A szerencsésebbek kertes házban laknak, minden nap élvezhetik a természet közelségét. Nekik nem kell a hétvégére várniuk, hogy elutazzanak a nyaralójukba vagy kiránduljanak egy jót. Végre itt a nyár, és augusztusban ez így is marad. Szervezzen bulikat, szabadítsa rá vendégeit a kertre, de tegyen néhány óvintézkedést.

Pázsit
Kertünk legféltettebb kincse. Hónapokba telik, mire sikerül tökéletesre növeszteni, nyírni a füvet, de egyetlen duhaj este alatt tönkre mehet munkánk gyümölcse. Buli előtt ne locsoljon! A felázott, megpuhult talajból könnyen kifordulnak a fűcsomók. A kerti grillt se állítsa a gyepre. A a kipattanó szikrák elszárítják a leveleket.

Virágágyások
Amikor emelkedetté válik a hangulat, bizony könnyen tévedhetnek tiltott területre a kertünket kevésbé ismerő vendégek. A védeni kívánt virágágyások köré szúrjon a földbe néhány kerti fáklyát. Lehetnek szúnyogriasztó hatóanyagúak, így nemcsak a virágok lesznek biztonságban, hanem a vérszívó rovarok is elkerülik majd önöket. Ennél is hatékonyabb, ha a fáklyák közé fehér műanyag láncot akaszt, ami jól látszik a sötétben.

Medence
Ahol van, ott remek mulatság, de veszélyforrás is. A vizes kövek csúsznak, egy botlás komoly sérülést okozhat. Ne engedje, hogy mindenfélét bevigyenek magukkal vendégei a vízbe. A legveszélyesebb, ha poharaikkal ugranak a medencébe. Egy törött üvegdarab észrevétlen marad a mélyben, viszont aki belelép, az orvosi rendelőben végzi.

Kerti bútorok
A műanyag székeket jobb, ha elteszi. Bolhapiacon vagy használtbútor-kereskedőknél vásárolhat olcsón hagyományos vasvázas, léces kerti ülőkéket. Ezeket némi ráfordítással vidámmá varázsolhatja. Fesse őket színesre, varrhat rájuk párnát is.

Dekoráció, díszek
Tegyen a virágok közé vízzel félig töltött színes poharakba mécseseket. Akaszthat a faágakra lampionokat, bár ha szél támad, ezekkel gond lehet. Készüljön az esőre is, helyezzen ki napernyőket. Készítsen színes jégkockákat, keverjen a vízbe gyümölcsszörpöket és ezzel tegye a fagyasztóba a jégkockatartót. Ha nem akar reggel szemétdombon ébredni, állítson a kertbe egy nagyobb szemetest és hamutálcát.

Grillezés, szalonnasütés
A tűz veszélyes üzem. Főleg, ha olyanok kezelik, akik ritkán kerülnek hasonló helyzetbe. Mielőtt meggyújtják, készítsenek a közelbe vizes vödröket, hátha gyorsan kell oltani. A székeket, padokat kellő távolságra helyezzék, mert a felcsapó lángok könnyen meggyújthatják a környezetükben lévő tárgyakat.

Gyerekek
Fára másznak, ásnak és a tűzzel is előszeretettel játszanak. Felszabadult estét szerezhet nekik, ha előre kialakítja a játszóterüket. Magyarázza el nekik, hogy a többi területet mennyire szereti, ezért ott ne szórakozzanak. Szervezzék meg a felügyeletet, de úgy, hogy ne legyen a kicsik számára terhes.

A szomszédokkal se vitázzon feleslegesen

Hétköznap, ha lehet, ne bulizzanak a kertben. A harsány kacagás és a zene nem csak a közvetlen szomszédokat zavarhatja. A hétvégi bulikat is illik időben bejelenteni, hogy a gyengébb idegzetű lakók elutazhassanak, vagy legalább rákészülhessenek a görbe este kínjaira. Ha a kerítésre nádfonatot erősít, megkímélheti magát a szomszéd villogó tekintetétől, és némi zajvédelemről is gondoskodhat. Legyenek figyelmesek, ha hosszúra nyúlik a mulatság, éjfél körül vegyenek vissza a hangerőből. És amikor már semmi nem segít, hívja át őket is mulatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!