Egyéb

2005.07.29. 00:00

HÍRsáv

BAMA

Ösztönösen pislogó szemek
Rájöttek brit kutatók, hogy pislogáskor az agyunk vizuális rendszerének egyes részei kikapcsolnak. A tudósok szerint ez lehet a magyarázat arra, hogy miért nem érzékeljük a saját pislogásunkat. A szemhéj ösztönös becsukódása alatt – percenként 10-15 alkalommal –, nincs vizuális információ- és fénybevitel.

Hidratálás görögdinnyével
Figyelni kell a kánikulában, hogy eleget igyunk, pótolva az izzadtsággal elvesztett folyadék mennyiségét – figyelmeztetnek német orvosok. Ha nem tudunk magunkhoz venni legalább 3 liternyi italt, akkor együnk minél több gyümölcsöt, főleg görögdinnyét, mert sok benne a víz.

Bőrszíntől is függ a csontritkulás?
Felismerték amerikai kutatók, hogy a D-vitamin nem lassítja a színes bőrű, változó korban lévő nők csontritkulását. A tudósok egyelőre nem találtak magyarázatot erre. Feltételezik, hogy a kalcium anyagcseréje hatékonyabb a színes bőrű nők szervezetében, mint a fehéreknél, és nincs lehetőség arra, hogy a D-vitamin kifejtse kedvező hatását.

Szentjánosbogárként világító kórokozók
Kimutatható egy új orosz teszttel 1 perc alatt a bakteriális fertőzés. Az új diagnosztikai eljárást a moszkvai Lomonoszov Egyetem vegyészei fejlesztették ki. Az eljárás lényege, hogy a vizsgált mintához egy, a szentjánosbogárban is jelen lévő enzimet adnak, amelytől a kórokozó világítani kezd.

Alzheimer-kór gyógyítása rézzel
Kísérleteznek a németországi Saar-vidéki Egyetem kutatóorvosai azzal, hogy rézpirulákkal vegyék fel a harcot az Alzheimer-kór ellen. A kutatást vezető dr. Thomas Bayer professzornak és csapatának az adta az ötletet ehhez a gyógyítási kísérlethez, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek szervezetében kimutatható a rézhiány.

Divat lett a fogfehérítés
Kifejezője a fehér fogsor a megelégedettségnek és annak is, hogy egészségesek vagyunk. Magyarországon most jött divatba a mesterséges fehérítés. Német fogorvosok arra figyelmeztetnek, hogy előtte alapos kivizsgálás szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!