Egyéb

2005.07.12. 07:39

Jaj, szerelmem, ne bánts!

A szerelem kezdetén el sem tudjuk képzelni, hogy egyszer nem imádattal nézünk párunkra. Vita minden kapcsolatban előfordul, azonban a veszekedés gyakran trágár sértegetésbe, sőt tettlegességbe fordulhat.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="167"] Általánosabb vélemény, hogy a szavakkal sokszor jobban lehet bántani a másikat, mint egy pofonnal. Az ütést ugyanis könynyebben tudjuk be hirtelen feltörő, átgondolatlan indulatnak.
[/caption]A statisztikák szerint minden negyedik ember ismer legalább egy olyan párt, akik között egyszer vagy többször elcsattant egy pofon. De sokszor nem is kell ennyire messzire menni, hiszen a szavak és a gesztusok legalább annyira megsebezhetnek, mint a tettek. Ahány pár, annyiféle formája létezik annak, hogyan juttassuk érvényre saját akaratunkat, hogyan éljük ki haragunkat a másikon.
Bár a szerelmesek szeretnének állandóan együtt lenni, a folytonos összezártság előbb-utóbb agressziót szül. Időnként mindannyian vágyunk egy kis magányra. Ha ez az igényünk nem elégíthető ki, hamarosan ingerültek, idegesek leszünk. És ahelyett, hogy egyszerűen megmondanánk a párunknak: egy kis időt nélküle szeretnénk tölteni, keresünk valami ürügyet a veszekedésre. Ha a szavak már nem elegendők, kiabálással vagy ütésekkel próbáljuk a másik tudtára adni, amit addig képtelen volt felfogni.
Míg a tettlegességtől elsősorban a nők szenvednek a párkapcsolatokban, a verbális agreszsziót és az érzelmi zsarolást a férfiak is megsínylik. Hosszú távon ezek ugyanolyan komoly lelki sérüléseket okozhatnak, mint a pofonok. Míg utóbbiak látható nyomai miatt többnyire hamarabb panaszkodik a bántalmazott, a szóbeli sérelmekről jellemzően mélyen hallgatunk.
Pszichológusok szerint a szóbeli bántalmazó bizonytalan, éretlen személyiség, aki megpróbálja hatalmába keríteni a másikat, és uralkodni próbál felette. Módszerei arra irányulnak, hogy a gyengébbet irányítsa. Ha ezt elérte, akkor úgy érzi, neki is van hatalma. A bántalmazó sokszor nagyon elővigyázatos azzal kapcsolatban, hogy kívülállók ne vegyék észre próbálkozásait. Sokuk megnyerő modorú, elbűvölő. Ha társaságban vannak, párjukat a legnagyobb kedvességgel kezelik. A kívülállók ilyenkor azt hiszik, hogy a kapcsolat maga a tökély. Pedig csak arról van szó, hogy a szóbeli bántalmazó otthonra tartogatja kegyetlenkedéseit.
Sokszor értetlenül figyeljük, hogy miért van még mindig együtt egy olyan pár, amelynek tagjai rendszeresen bántják és megalázzák egymást. Ez iskolázatlan és több diplomával rendelkező emberekkel egyaránt előfordul. A leggyakoribb indokok között szerepelnek a közös gyerekek, a szerelem, a szégyenérzet, a félelem és a beletörődés. A tartós agresszió teljesen tönkreteszi az önbecsülést, és a bántalmazott a végén már maga is elhiszi, hogy nem érdemel jobbat. Sok nő panaszkodik arról, hogy az anyagi függés miatt kényszerül a nem kívánt kapcsolat fenntartására.
Kilépni egy működésképtelen, nap mint nap agresszióval fenyegető viszonyból korántsem egyszerű. Megnehezíti a helyzetet, hogy az erőszak olyan embertől jön, akihez korábban erős érzelmek kötöttek. A szakítást tovább odázhatja a történteket övező hallgatás, eltussolás, vagy a szégyen. Az első lépés a gyógyulás felé az erőszak megszüntetése, és a rossz élmények őszinte kibeszélése. Ehhez érdemes szakértő pszichológus segítségét igénybe venni, hiszen önmagában az idő nem képes rá, hogy minden sebet begyógyítson.

Egy pofont sem kell tűrni

Dr. Almási Kitty klinikai szakpszichológus: Ha egy kapcsolatban rendszeresen erősebb, durvább reakciókat kapunk, mint ami normális lenne, ez hosszú távon romba dönti önértékelésünket, és jelentősen rontja az életminőségünket. Ilyenkor törekedni kell a kapcsolat minél előbbi megszüntetésére. A fizikai agresszióval kapcsolatban nem szabadna, hogy legyen türelmi periódus. Egy kapcsolathoz ugyanis semmilyen körülmények között nem méltó a durvaság, másik fél testi bántalmazása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!