Egyéb

2005.07.14. 00:00

Számítástechnika a szürke dobozon túl

Rút kiskacsa-történet a számítástechnikáé. A kezdetben szobaméretű készülékek lassan ugyan emberi léptékűre zsugorodtak, ám az utóbbi évekig a szürke dobozoknak jutott a főszerep.

Bóta B.

Igazságtalanok lennénk persze, ha nem ejtenénk szót a kivételekről. Az Apple termékei mindig is adtak a megjelenésre, és a gyakorlatnak köszönhetően a Macintosh-gyártó ma már divatdiktátornak számít az informatikai termékek körében. Nem véletlen, hogy a neves amerikai díj, az Industrial Design Excellence Award (IDEA) kitüntetettjei között több Apple-csoda is szerepel. Az elismerés aranyfokozata járt például a rendkívül egyszerű kialakítású Apple Mac Mini számítógépnek, de a szintén arannyal jutalmazott NetGear Platinum II hálózati eszköz sem tagadhatja az Apple-hatást. A számítástechnikai kategória ezüstdíjasai között szerepel továbbá az Apple Airport Express vezeték nélküli hálózati központ, valamint a JBL OnStage hangrendszere, amit kimondottan az iPod készülékek számára terveztek.

Úgy tűnik egyébként, hogy az amerikai ipari tervezők IDEA-díjakat kiosztó zsűrije idén az egyszerűséget értékelte leginkább. A kategória harmadik aranyérmes terméke ugyanis a letisztult sushi-étkészletek formáját idéző Wacom rajzpad lett. Pedig a különleges technikai megoldásokban sem volt hiány. Az amerikai–török Inventables cég Origami nevű DVD-lejátszója például összehajtható elektronikus papírt használ. A rajzlap méretű kijelzőt használat után a lejátszó tokjába lehet visszahajtani, így nem foglal nagyobb helyet, mint a tizenkét centis korong.

Ugyancsak szép számmal szerepeltek a mezőnyben a tudományos-fantasztikus filmek hangulatát idéző megoldások. Az Asustek ezüstfokozatig jutó Vento 3600 nevű számítógépháza Darth Vader sisakját idézi, Ferrari-vörös színben. A legmerészebb megoldás alighanem mégis a BenQ Crazy Arm LCD monitorja. A bronzzal jutalmazott képernyő le sem tagadhatja a Matrix-filmekben oly kegyetlennek bizonyult őrszemekkel való rokonságát. Az LCD kijelzőre szerelt csápok persze békés természetűek. Segítségükkel webkamerát, kártyaolvasót, lámpát vagy akár ventilátort is tarthatunk ott, ahol tetszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!