Egyéb

2005.07.18. 00:00

Vigyázzon a szépségére, semmi sem tart örökké!

A köröm rágása, a szem dörzsölése és a száj harapdálása mind olyan rossz beidegződés, amiről érdemes lenne leszokni. Ha másért nem, legalább szépségének megőrzése érdekében.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="125"] A gyakori grimaszolás csúnya, maradandó ráncokat eredményez
[/caption]Ne harapdálja
Gyermekkorból visszamaradt rossz szokás az ideges vagy éppen zavart szájharapdálás. Gyorsan az ajkak berepedezését, kiszáradását eredményezi. Helyette rágózzon vagy szépen fesse ki a száját, hátha könnyebb lesz ellenállni a kísértésnek.

Ne dörzsölje
Ha piszkos kézzel dörzsöli a szemét, könnyen fertőzést okozhat. A szem kivörösödik és a körülötte lévő érzékeny bőr hamar ráncosodni kezd. Ha fáradt vagy viszket a szeme, inkább mossa meg hideg vízzel. S csakis tiszta kézzel nyúljon hozzá.

Ne kapargassa
A körömlakk lekapargatása nem csak esztétikai szempontok miatt – gondoljon csak bele, hogy mit szólnak munkatársai  ápolatlan kezéhez – helytelen. Ugyanis tönkreteszi a körömlemez felső rétegét. Sokkal higiénikusabb, hasznosabb, ha körömlakklemosót használ.

Ne vagdossa
Körömágyának bőrét ne vagdossa semmilyen éles eszközzel. Könnyen megsértheti az érzékeny felületet, amely így ki lesz téve a fertőzéseknek. Ha zavarja a lenőtt bőr, elégedjen meg annyival, hogy egy erre kialakított lapocskával leválasztja azt a körméről.

Ne rágcsálja
Az egyik legelterjedtebb rossz szokás a körömrágás. Következményei: elcsúfított kezek, körömágybetegségek. Jó módszer a leszokáshoz, ha naponta többször körömvirágkrémmel bekeni a körmeit. A krém segít regenerálódni a körmöknek, de az íze pocsék, így garantáltan elveszi  a kedvét a további rágcsálástól.

Ne tekergesse
Ha állandóan tekergeti a tincseit és játszik a hajával, az könnyen zsírossá válik, a hajvégek pedig elkezdenek töredezni. Fújjon rá extra adag hajlakkot vagy tűzze fel a tincseit.

Ne ráncolja
A gyakori homlokráncolástól hamar barázdált lesz a bőre. Ha otthon van, tegyen ragasztószalagot a homlokára – ez minden ráncolási kísérletnél megfeszül figyelmeztetésképpen. Munkahelyén kérje meg kolléganőit, hogy figyelmeztessék erre a rossz szokására.  n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!