Egyéb

2005.09.15. 00:00

Csak kényelmes szék és pattogatott kukorica kell

A nagy képernyős, valódi, térbeli hanghatással kísért moziélmény ma már nem csupán tágas mozitermekben érhető el. A legmodernebb technológiára épülő Epson projektorok akár a nappaliban is biztosítani tudják ezt a minőséget.

Fülöp Zoltán

A technikai fejlődés utolérte a több mit fél évszázada szinte változatlan konstrukciójú televíziókat. Lassan újra kell gondolnunk a tévé és a házimozi fogalmát, és kezdhetjük átrendezni a nagyszobánkat is. Nem valószínű, hogy bárkinek is be kellene mutatni a csábítóan lapos és egyre nagyobb méretű plazma- és LCD-televíziókat, amelyeknél az újabb és újabb típusok szédítő tempóban javították képminőségüket és fényerejüket. Ennél csábítóbb már csak az áraik folyamatos esése volt, így egyre többen fontolgatják, hogy egy nagyobb beruházással élvezetesebbé teszik otthoni tévézésüket. Aki viszont a közeljövőben mérlegeli, hogy milyen tévén szeretné otthon nagy méretben nézni a filmeket, annak az újabb eszköz, a projektor tudását és képét kell összehasonlítania a lapos televíziókéval. A projektorok az elmúlt évben hihetetlen fejlődésen mentek keresztül, áruk pedig szédítő sebességgel zuhant a megfizethető tartományba.

A világ egyik vezető projektorgyártójaként ismert Epson az egyedülálló szemkímélő 3LCD technológiát alkalmazza termékeinél. Miniatűr kijelzők előállításában szerzett gyakorlata révén a cég komoly szakértelmet halmozott fel ezen a területen. A HDTV (High Definition, azaz magas felbontású tv) technológia tökéletessé teszi a házimozizás élményét. A digitális tv-szabvány szélesvásznú, színgazdag, éles megjelenítést biztosít, mélyfekete árnyalatai pedig tökéletes képminőséggel örvendeztetik meg a közönséget. A nagy felbontás lenyűgöző 5.1 Dolby digitális formátumú surround térhangzással párosul. Az új Epson-projektorok többsége támogatja a HD-technológiát. Ezek a termékek jogosultak a „HD ready” címke viselésére. A HDTV-szabvány a 2004-es athéni olimpiai játékok idején vált igazán elismertté, hiszen a sportrendezvényt a világ nagy részén ezzel a technológiával rögzítették és sugározták. A magas felbontás alkalmazásában élen járó japánok már bejelentették, hogy a 2006-os labdarúgó-világbajnokság közvetítéseit csak ebben a formátumban készek fogadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!