Egyéb

2005.09.29. 00:00

Érdemes odafigyelnie arcbőre üzeneteire!

BAMA

A hibátlan bőr nemcsak irigylésre méltó adottság, hanem az egészségünk tükre. Ha bármilyen testi-lelki problémánk adódik, az bizony azonnal meglátszik a bőrünkön. Ezért a tünetek kezelésén túl érdemes felkutatni az okokat is.

Pattanások az arcon

Főleg a zsíros bőrű nőknek vannak pattanásai menstruáció idején vagy a különösen stresszes napokon. A kis pöttyök megjelenésének oka lehet az is, hogy bőrünk rosszul visel valamilyen kozmetikai szert.
Tanácsunk: Az érintett részeken ne használjon zsíros krémet, válasszon inkább olajmentes zselét és sminket. Hetente egyszer radírozza le az arcbőrét.

Viszkető hólyagok a dekoltázson

Az UV-sugarak és a krémekben, illetve naptejekben található zsiradékok együttes hatása okozhatja ezt a jelenséget. Ha nem nyáron alakul ki, akkor gyógyszerallergiára is gyanakodhat.
Tanácsunk: Nyáron mindig zsírmentes krémeket és napvédő szereket használjon. A hólyagok eltűnéséig inkább kerülje a napozást, csakúgy, mint a rendszeres szoláriumozást.

Dagadt szemhéjak

A reggeli dagadt szemhéj a nyirokáramlás apró zavarának jele. Ha a szem napközben is duzzadt marad, és a szeme körüli bőr viszket, alighanem valamilyen krém, hajlakk vagy smink okozza az allergiát. Mindez azonban jelezhet vese- vagy pajzsmirigyproblémát is.
Tanácsunk: Borogassa szemét kamillateával, különösen ha a kötőhártyáján gyakran elszaporodnak az apró erek. Ha allergiára gyanakszik, inkább váltson egy másik termékre.

Kirepedezett szájszeglet

Efféle tüneteket okozhat egyik-másik fogkrém vagy rúzs. Ugyanúgy kirepedezhet a szája, ha idegességében túl sokat nyalogatja. Nyomelem-, illetve vitaminhiány (főleg B12, és cink) szintén állhat a dolog mögött.
Tanácsunk: Igyon sokat, hogy a bőre elég folyadékot kapjon. Ne táplálkozzon zsírszegényen, rúzs helyett pedig magas UV-szűrős ajakkrémet használjon.

Tág erecskék

Nemcsak az arcon, hanem a lábon is megjelenhetnek a gyenge kötőszövetek és vénagyengeség jeleként. Aki emellett erős kipirosodást tapasztal, haladéktalanul vizsgáltassa meg orvossal keringési rendszerét.
Tanácsunk: Kerülje az erősen fűszerezett ételeket, az alkoholt, a forró fürdőt, a szaunát és a közvetlen UV-sugárzást. Bőrnyugtatóként használjon adalékmentes különleges krémeket.

Piros foltok

Ideges természetű, vékony bőrű nőknél gyakoriak lehetnek. Stresszhelyzetben a termelődő adrenalin hatására a vékony véredényekbe kerül a vér. A jelenséget okozhatja valamilyen kozmetikai szer vagy festék is.
Tanácsunk: Tíz percig lélegezzen mélyeket. Az aloe verás vagy jojobaolajos arcmaszkok rögtön megnyugtatják a bőrt. Az illóolajok (például a levendula, a kamilla, a rozmaring és a citromfű) kiváló lazító fürdőadalékok.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!