Egyéb

2005.09.24. 00:00

Hibaelhárítás házilag, nőknek

– Számla nélkül olcsóbban megszámítom – mondják a szakemberek a hüledező kuncsaftot látva, egy kétperces csapgenerál végén. – A kiszállási díjból, tetszik tudni, nem engedhetek – teszik hozzá együttérzőn, amint zsebükbe süllyesztik a leperkált ezreseket.

Árvay N. Tivadar

Lehet, hogy pályát tévesztettünk? Sokunkban merül fel ez a kérdés egy-egy otthoni hibaelhárítás után, amikor bosszankodva csukjuk be az ajtót a kezeslábasba öltözött szakik mögött. Pedig megúszhatnánk az extra kiadásokat, ha a csöpögő csap vagy a szoruló zár láttán nem nyúlnánk azonnal a telefonért. A legtöbb hibát még a hölgyek is könnyen elháríthatják. Nem kell hozzá sok szakértelem, és különleges szerszámokra sincs szükség. Mielőtt feleslegesen pénzt dob ki az ablakon, vegye szemügyre alaposan a bűnös alkatrészt, és bátran szereljen egy kicsit.

Ha csöpög a csap
Nem mindig segít a tömítés cseréje, de kb. ezer forintért vásárolhat szelepülésmarót a nagyobb szerszámáruházakban. Ezzel az egyszerűen kezelhető eszközzel felújíthatja az elhasználódott telepet. A szelep eltávolítása után a szerkentyűvel marja simára a szelepházat. Ha a lyukba világítva fényes aranygyűrűt lát, visszateheti akár a régi tömítést is, a csap jobb lesz, mint új korában.

Lötyög a kilincs
Elég egy csavarhúzó a javításhoz. Vegye le a kilincset, és az összekötő száron található műanyag betétet fordítsa át a másik oldalára. Ha kész, szerelje viszsza a helyére, húzza meg a csavart, és nyoma sem lesz a boszszantó kotyogásnak.

Szivárog a WC
Zárja el a vizet, és győződjön meg egy öblítéssel arról, hogy ez valóban sikerült is. Ha a beömlőszelep későn zár, túlfolyik rajta a víz, és állandóan csöpög a tartály. Régebbi típusokon állíthat a szelepen, újabbakon külön cserélhető ez az alkatrész. Az alsó szelepgumi cseréje is egy mozdulattal megoldható.

Huzatos az ablak
Felejtse el az asztalost! Vásároljon megfelelő szélességű és vastagságú öntapadó gumiszalagot. Ezzel szigetelje le a nyílászárókat. Mielőtt rögzíti a szigetelőt, távolítsa el a régi tömítést, és portalanítsa a felületet.

Szorul a zár
Egy WD–40-nel történő zárolajozás is segíthet, de ellenőrizze le azt is, hogy jól záródik-e az ajtó. Ha a zsanérok megereszkedtek, a zár nyelve nem illeszkedik megfelelően az ajtófélfában kialakított üregbe. Alátétekkel megemelhető az ajtó. Ellenőrizze a zárat rögzítő csavarokat is. A laza vagy túl feszesre húzott srófok miatt szorulhat a zár.

Szagos a fürdőszoba
A csempébe süllyesztett összefolyóban összegyűlő szennyeződés kellemetlen szagot áraszt. A rácsos fedelet leszerelve kitakaríthatja a szifont. Végül speciális tisztítófolyadékkal fertőtlenítse át alaposan a rendszert.

Feljött a tapéta a sarokban
A fellazult, leesett darabot vizes pamutruhával nedvesítse át. Keverjen be vízbázisú ragasztót, és óvatosan kenje a tapétára. Száradás után átfestheti a felületet, de vigyázzon, mert az öregebb festék mellett feltűnő lehet a frissen színezett rész.

Kicsúszott a konnektor a falból
Áramtalanítson a főkapcsolóval (villanyóránál) javítás előtt. Pattintsa vagy csavarozza le a műanyag borítást, majd lazítsa meg az aljzatot rögzítő karmok csavarjait. Ezek a dugalj két szélén találhatók. Illessze vissza a helyére a konnektort. A két csavart felváltva húzza meg, amíg a ház stabilan áll a helyén.

Beletört a körte a foglalatba
Áramtalanítson a főkapcsolóval (villanyóránál) javítás előtt. Távolítsa el a törött üvegdarabokat. Fogóval ragadja meg a villanykörte fém részét úgy, hogy a foglalatot ne csípje hozzá. Másik kezével rögzítse a foglalatot, majd határozott mozdulattal fordítsa el a csonkot az óramutató járásával ellentétesen.

Szerszámok és megfelelő óvintézkedések nélkül ne kezdjen barkácsolni

Szabó László műszaki oktató: Otthoni szerelésekhez ajánlott összeállítani szerszámkészletet. Legyen benne egy kisebb és egy nagyobb méretű állítható villáskulcs, csavarhúzókészlet, kombinált fogó, oldalcsípő, kalapács és legalább egy fűrészlap. Mielőtt barkácsolni kezd, vegye le ékszereit, mert sérülést okozhatnak. Ha óvni akarja kezét és körmeit, használjon védőkesztyűt. Elektromos berendezések és gázkészülékek javítását bízza szakemberre. Vízszereléskor zárja el a főcsapot, izzócserekor és kilazult aljzatok helyreigazításakor áramtalanítson a villanyóránál. Az 1970-es évek előtt épült lakásokban nem volt kötelező a földelés kiépítése, ezt érdemes pótolni. Ha valamelyik készülékről azt feltételezi, hogy ráz, kérjen érintésvédelmi vizsgálatot, lehet, hogy a villamos hálózat hibásodott meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!