Egyéb

2005.09.13. 00:00

Kérem, ne dobja ki a kredencet!

Néhány okos üzletember már régen rájött, hogy a múltból remekül megélhet. Járják az országot, begyűjtik a lomtalanításkor kidobott ócskaságokat. Némi kézügyességgel és csekély ráfordítással aztán újjávarázsolják az öreg darabokat.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="278"] A kép csalóka, a régi bútorok egyszerűbb felújítási munkáit a nők is játszva elvégezhetik
[/caption]Vásárolhat modern ülőgarnitúrát, drága bőrfoteleket, krómozott polcokat, mégsem fogja soha úgy érezni magát lakásában, mint a nagyinál a gyerekkori nyarakon. Bányássza inkább elő a padlásról a rég nyugdíjazott ódon bútorokat. Ezek még „meg voltak csinálva”, és felújításuk sem kerül túlságosan sokba. – Érdemes alaposan átvizsgálni a kiszemelt bútort – figyelmeztet Tőkés Máté, műbútorasztalos. – A szúette, korhadt darabokat nem érdemes házilag felújítani, ezt bízzuk szakemberre. Ha ilyen gond nincs, elkezdhetjük a munkát. Elsőként a régi festékréteget kell eltávolítani. Ezt megteheti hagyományosan, kapargatással vagy használhat kromofágot. Ezzel a vegyszerrel vigyázni kell erős, maró hatása miatt. Ha mégis így távolítja el a festékrétegeket, a kezelés után bő vízzel át kell mosni a felületet, hogy az új színt ne dobja le magáról. A bútort festés előtt át kell csiszolni. Kezdjük 80-as szemcsesűrűségű csiszolópapírral, majd töröljük át nedves ronggyal. A víz kihúzza a szálakat, így tökéletesen sima felületet kapunk. Háromszor kell smirglizni a fát, 80-as, 150-es és 240-es papírral.

Kész a vetkőztetés, kezdődhet a cicomázás. Először a hibákat kell eltüntetni. Erre folyékony fát használhat, amely kitölti az apró repedéseket. Ezt vízszintes helyzetben kell felhordani, spatulával vagy szélesebb fejű csavarhúzóval. A töltőanyag kipúposodhat a hézagokból. Száradás közben a fa elszívja a felesleget, a maradékot pedig finom csiszolópapírral dolgozhatja el. – A kijavított, pormentesített bútort festhetjük vagy pácolhatjuk – mondja Tőkés Máté. – Én jobban kedvelem a pácolást, mert látható marad a fa természetes erezete. A festés akkor hasznos, ha durvább hibákat kell elfedni. A legszebb a természetes szépségében pompázó fa. Annak sem kell lemondania erről, aki némi színt akar vinni a lakásába. A pácok ma már sokféle árnyalatban készülnek. – Kapható kész, előre bekevert pác, de én a száraz pácot javaslom. A világ minden faszínében forgalmazzák, vízzel a kívánt árnyalatra keverhetjük. Használat előtt egy nyers fadarabon ellenőrizhetjük a tónust.

Pácolás után tiszta ruhával törölgesse át a fát, hogy ne legyen csíkos vagy foltos. Végül ha megszáradt a felület, átkenheti lenolajkencével és nitrolakkal. A lakkot 3–4, étolajállagúra hígított, rétegben kell felhordani. Az első kenés után finom csiszolás sem árt. Hagyja megszáradni a felületet, mielőtt újból átkeni.

Eszközök, veszélyek

Tőkés Máté, műbútorasztalos: Házi bútorfelújításhoz nem kell sok szerszám. Csiszoláshoz, festékeltávolításhoz háromféle papír- és egy kaparószerszám szükséges. Érdemes beszerezni egy rezgőcsiszolót is. A folyékony fa felhordásához vegyen spatulát, festéshez pácoláshoz pedig a bútor méretének megfelelő ecseteket. A fehér enyves ragasztással összeillesztett részek rögzítéséhez szorítót használjon. Ügyeljen, hogy a szorítók pofája tökéletesen felfeküdjenek az anyagra. A vegyszereket az előírásoknak megfelelően, védőkesztyűvel használja. Ügyeljen a gyúlékony és mérgező anyagokra. A vizes pác öszszefoghatja a ruháját, de száradás után, nedves ruhával eltávolítható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!