Egyéb

2005.09.20. 00:00

Két betegség hasonló tünetekkel

A tej élet, erő, egészség. Az anyatej valóban létfontosságú a babák fejlődése szempontjából. Minőségét senki nem vitatja, valamennyi tápanyagot tartalmazza, amire a kicsiknek szüksége van. De mi a helyzet a tehéntejjel?

Árvay N. T.

[caption id="" align="alignleft" width="144"] Gyermekeknél hasfájás, nyugtalanság és bőrkiütések is jelzik ha baj van
[/caption]A tej kalciumtartalma magas, viszont egyre többen számolnak be kellemetlen hatásairól is, melyet a köznyelv csak „tejallergiának” nevez. A Budai Allergiaközpont orvosai a megelőzési módokról is adnak felvilágosítást, de előbb a betegséget kell megismernünk, hogy megértsük a tehéntej-allergia és a tejcukor-érzékenység közötti különbséget. A tehéntej-allergia a tehéntejben lévő fehérjére adott kóros immunválasz következménye. Korhoz kötött betegség, a betegek 90 százaléka hároméves korára kinövi érzékenységét. Ennek oka, hogy a csecsemőknél, főleg életük első hat hónapjában, még nem megfelelő a szervezet ellenálló képessége. Ebben az időszakban feltétlenül szükséges az anyatejes táplálás, hiszen ez egyben a megelőzés egyik leghatásosabb módja is. 

Tehéntej-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha a tej megvonása után teljesen megszűnnek a panaszok, ismételt adására pedig megjelennek. Tévhit, hogy a tehéntej-allergiások fogyaszthatnak kecske-, és juhtejet. Mindkét állat teje ugyanolyan panaszokat okoz. A korai tünetek gyorsan jelentkeznek. Ezek egy része súlyos, egy csecsemő számára életveszélyes is lehet. Hányás, hasmenés, bőrkiütés, viszketés tapasztalható, de nem ritka, hogy olyan gégevizenyő alakul ki, amely fulladást okozhat. A késői tünetek hetekkel a tej étrendbe vezetése után jelentkeznek. Az allergia kezelése egyszerű. A gyermek étrendjéből minden tehéntejfehérjét tartalmazó ételt ki kell iktatni. A megfelelő kalória- és tápanyagszükséglet biztosítására speciális gyógytápszerek adhatók, féléves kor felett a húsok (szárnyasok) ajánlottak. Marha- vagy borjúhús azonban nem javasolt.

A tejcukor-érzékenység hasonló tüneteket okoz, de nem ugyanaz a betegség, mint az allergia. A laktózérzékenység a tejcukorbontó enzim csökkent működésének a következménye. A tejben és egyes tejtermékben előforduló természetes, kettős cukor nem képes közvetlenül felszívódni. A betegeknél tej-, vagy  laktóztartalmú táplálék elfogyasztása után hányás, hasi fájdalom, émelygés, rossz közérzet jelentkezhet. A tünetek csak 1–2 nap után szűnnek meg.

Laktózérzékenyeknek van hatékony megoldás

Dr. Pálffy Márta, a Budai Allergiaközpont allergológusa: A tejtermékek, főleg a savanyú tejkészítmények tejcukor-érzékenységet nem idéznek elő. Laktózérzékenység esetén elég a tejcukorbevitelt csökkenteni, vagyis a tejet megvonni az étrendből. Más tejtermékek – sajt, joghurt, kefir – a tűrőképességnek megfelelően továbbra is fogyaszthatók. Ennek ellenére vannak betegek, akiknél a legkisebb mennyiségű laktóz is kiváltja a tüneteket. Nekik ajánlatos gondosan áttanulmányozniuk az élelmiszerek összetételét feltüntető feliratokat. Rejtett formában tartalmazhatnak laktózt például a húskészítmények, konzervek, péksütemények, jégkrémek, édességek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!