Egyéb

2005.09.29. 00:00

Közeledik a harmadik generáció

Torino ezentúl nem csak a 2006-os Téli Olimpia központjaként, vagy az autós üldözések nagy klasszikusa, az Olasz meló helyszíneként lesz ismert. Itt mutatkozott be ugyanis három olyan telefon, amelyek a mobil kommunikációs eszközök legújabb korszakának eljövetelét hirdetik.

Nógrádi László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az újságírók a torinói rendezvényen azonnal éles helyzetben próbálhatták ki a Siemens legújabb mobiltelefonjait
[/caption]Az olasz autóipar fellegvárában az olimpiai előkészületek miatt pezsgő élet szeptemberben újabb különlegességgel gazdagodott, jelezve: ennek a hatalmas médiaeseménynek a kapcsán a távközlés is új korszakba lép. A februári megnyitóra sportolók, nézők és sajtómunkások tízezrei töltik meg a várost, ahol már a legmodernebb kommunikációs technológia, a megnövelt adatátviteli sebességet magában foglaló harmadik generációs szolgáltatások is segítik a kapcsolatot a világgal. Ezért választotta a Siemens harmadik generációs mobiltelefonjainak bemutatójához Torinót, ahol a cég mobil üzletágának vezetője, Clemens Joos három új UMTS-készülékkel ismertette meg az érdeklődő európai szakújságírókat.

Az SXG75 első példányait a tesztelők a klasszikus Michael Caine-film, az Olasz meló által ihletett versenyen próbálhatták ki. A városban száguldozó csapatok SMS-ben kapták a feladatokat, amelyek közt helyi nevezetességek felkeresése, lefotó-zása és videózása, majd a készített anyagok beküldése szerepelt. A kíméletlen szakmabeliek kezeire adott telefonok bírták a komoly igénybevételt, és csak néha adták meg magukat, ami lelassulásban és lefagyásban mutatkozott meg, valószínűleg
a még csiszolásra váró szoftver miatt. A Siemens 3G készülékei egyébiránt (a tucatnyi nemzet közt a megérdemelt második helyet kivívott magyar különítményhez hasonlóan) kiállták a próbát, valóban okosnak és megbízhatónak bizonyultak.

A dinamikusan fejlődő piacon nagyot szólt a Siemens két legutóbbi lépése: a 3G felé való nyitás és az, hogy ezt egy ázsiai partner segítségével teszik meg – októberben a BenQ tulajdonába kerül a cég mobil üzletága. A hazánkban számítástechnikai eszközeiről ismert tajvani vállalat a mobiltelefonok ázsiai piacán szerzett tapasztalatait hozza Európába, ahol a német fél széles körű technológiai kínálatát és bejáratott márkanevét akarják kiaknázni.

A harmadik generációs mobiltelefónia már nem számít elérhetetlen kuriózumnak, hiszen egyre több gyártó áll elő a készülékekkel, amelyek a multimédiás felhasználást már a felek közti kommunikációban is lehetővé teszik. A kapcsolat a megnövelt (az ISDN-vonalnál például hatszor gyorsabb) adatátviteli sebesség révén nem csak olyan szokványos szolgáltatásokat foglal magába mint a hangtovábbítás, az üzenetek küldése vagy az internet böngészése, hanem videotelefonálást, zene- és filmletöltést, de akár élő videoadások fogadását is lehetővé teszi.

A Torinóban bemutatott 3G telefonok, amelyeket itthon 2006 elejétől forgalmaznak, a szolgáltatások lenyűgöző választékát rejtik. Megtaláljuk bennük a videotelefonáláshoz használható dupla kamerát, a zenelejátszót és az internetelérést lehetővé tevő adatátviteli formákat. A Siemens új generációjának legerősebb tagja az SXG75, amely a 3G adatátviteli lehetőségeit még a GPS, azaz a világméretű műholdas helymeghatározó technológiájával is társítja. A készülék kijelzője navigációs üzemmódban térképként működik, segítségével jól követhetjük haladásunk nyomvonalát, és útbaigazítást kaphatunk célunkhoz – így például az olimpiai városban gyorsan odatalálhatunk egy remek jéghokimeccs helyszínére. A csúcskészülék további segítségeket ad az idegen földön való boldoguláshoz: RDS azonosítóval felszerelt rádióvevőt és beépített szótárprogramot is tartalmaz. Így bárhol járunk, válogathatunk a helyi rádióadók kínálatából, és ha nem értenénk mindent, az angol, spanyol, portugál, német, olasz és francia nyelv közti fordítás is megoldható.

Az okos telefonok

Jerry Wang, a BenQ marketingigazgatója elárulta: nem kisebb ambícióval nyitnak az új terület felé, mint hogy a BenQ–Siemens mobilok bekerüljenek a világ piacvezető szereplői, azaz a Nokia, a Motorola és a Samsung társaságába. A készülékek megjelenésükben egyesítik az ázsiai stílusú kecses formákat és a német készülékek körében megszokott szögletesebb vonalakat. A szolgáltatásokban jelentős hangsúlyt helyeznek a sokoldalúságra, megőrizve a könynyű használhatóság alapelvét. A 3G telefonokban a jövő számítógépeit látják, amelyek – éppen mobilitásuk és könnyebb használhatóságuk miatt – jóval szélesebb körben terjednek el, mint az asztali vagy akár a hordozható számítógépek.

az autós üldözések nagy klasszikusa, az Olasz meló helyszíneként lesz ismert. Itt mutatkozott be ugyanis három olyan telefon, amelyek a mobil kommunikációs eszközök legújabb korszakának eljövetelét hirdetik. Nógrádi László Az okos telefonok Jerry Wang, a BenQ marketingigazgatója elárulta: nem kisebb ambícióval nyitnak az új terület felé, mint hogy a BenQ–Siemens mobilok bekerüljenek a világ piacvezető szereplői, azaz a Nokia, a Motorola és

a Samsung társaságába.

A készülékek megjelenésükben egyesítik az ázsiai stílusú kecses formákat és a német készülékek körében megszokott szögletesebb vonalakat.

A szolgáltatásokban jelentős hangsúlyt helyeznek a sokoldalúságra, megőrizve a könynyű használhatóság alapelvét.

A 3G telefonokban a jövő számítógépeit látják, amelyek – éppen mobilitásuk és könnyebb használhatóságuk miatt – jóval szélesebb körben terjednek el, mint az asztali vagy akár a hordozható számítógépek. Az újságírók a torinói rendezvényen azonnal éles helyzetben próbálhatták ki a Siemens legújabb mobiltelefonjait -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!