Egyéb

2005.09.20. 00:00

Ne hazudjon az önéletrajzban!

Azok az álláskeresők vannak jobb helyzetben, akik még munkaviszonyban keresnek új beosztást.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A találkozó előtt készüljön fel alaposan a várható kérdésekre. Akkor se jöjjön zavarba, ha korábban elért sikereiről, kudarcairól vagy a pályázott állással kapcsolatos terveiről kell beszélnie.
[/caption]Pedig az átmeneti munkanélküliség sem szégyenletes dolog, különösen akkor, ha egy családtag ápolása vagy cége megszűnése miatt került valaki az utcára. Amikor új állásra pályázunk, kétségtelen, hogy az önéletrajzunk úgy szép, ha a jelenlegi munkahely mellett feltüntetett dátum még nincs lezárva. Joggal merül fel ezek után a kérdés: be kell-e vallanunk, ha egy ideje munkanélküliek vagyunk? A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy ne akarjunk másnak látszani, mint amilyenek vagyunk. – Ne hallgassuk el a munkanélküliséget! – mondja Ruha Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. fejvadász tanácsadója. – Fontosnak tartom, hogy a hosszabb távú munkanélküliséget megjelölje a pályázó az önéletrajzában, mert a hitelesség ebből is leszűrhető. Előfordul, hogy valaki családi kötelezettségei miatt lesz munkanélküli vagy azért nem talál új munkahelyet, mert ritkán keresett szakmája van, esetleg olyan városban próbálkozik, ahol a munkanélküliség nagyobb, mint másutt. Rövidebb távú munkanélküliséget talán nem fontos beírni, de első dolgunk legyen, hogy a személyes interjú során tájékoztassuk erről a másik felet. Nemcsak az őszinteség kedvéért, hanem azért is, hogy növeljük esélyeinket azzal, hogy akár másnaptól munkába tudunk állni.

"A tapasztaltabb kérdező pillanatok alatt kiderítheti, hogy semmi közünk nem volt egy adott céghez vagy munkakörhöz."

– Az önéletrajzokon valótlan adatok feltüntetése egyre nagyobb rizikóval jár – figyelmeztet a szakember. – Ezt nem tanácsolom senkinek. A tapasztaltabb kérdező pillanatok alatt kiderítheti, hogy semmi közünk nem volt egy adott céghez vagy munkakörhöz. Például nálunk, a Kelly Servicesnél szakosodott tanácsadók vannak, akik egy-egy iparágat képviselnek, így nagyon rövid idő alatt feltérképezik a cégek felépítését, tevékenységi körét. Mivel a tanácsadók nemcsak a jelöltekkel folytatnak interjút, hanem a humánpolitikai igazgatókkal is, pontos képük lehet bizonyos részlegekről. – Az önéletrajzok valóságtartalmát több ponton is szokás ellenőrizni. Az iskolai végzettségeket igazoló bizonyítványokat mi nem fénymásolat formájában kérjük, hanem az eredeti dokumentumok bemutatására van szükség. A következő kritikus pont, ahol tetten érhető az önéletrajzban lódító, a referenciák ellenőrzése. Egyre elterjedtebb hogy a megfelelő jelölt kiválasztása előtt a leendő cég vagy a tanácsadó referenciákat kér a legjobb jelöltektől. Lehetőség van arra is, hogy ezeket a fejvadász cég szerezze be. – Azt javaslom, soha ne kockáztassuk szavahihetőségünket,  bármennyire nehéz is a tartós munkanélküliség közepette az álláskeresés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!