Egyéb

2005.09.08. 00:00

Ránctalanítás műtét nélkül

A kozmetológus és bőrgyógyász orvosok nyugaton már évtizedek óta alkalmaznak egy eljárást, amely a plasztikai sebészet és a kozmetika határterülete. A neve: mezoterápia.

Németh Zsuzsa

Az eljárást egy francia körzeti orvos fejlesztette ki, aki elsősorban ízületi betegségekben alkalmazta módszerét. A mezoterápia során a bőr különböző rétegeibe különleges anyagokat juttatnak injekciós tű segítségével.

"Sajnos, a bőröm a napimádat áldozata lett."

A mezoterápiás kezelések közül az arcfiatalítás a legnépszerűbb. A bőr rugalmasabbá, feszesebbé, bársonyosabbá válik. A kúra során speciális automata adagolópisztollyal juttatják a bőr alá a regeneráló hatóanyagot, amely hyaluronsavat és egy multivitamin-keveréket tartalmaz. A páciens apró injekciókat kap a ránctalanítandó területekre. A bőrgyógyász a beszúrás mélységét és gyakoriságát tudja beállítani. Mélyebben többet, felületesebben kevesebbet adagol a pisztoly. A bőrfiatalítás több lépésből áll. Általában heti egy kezelést végeznek, összesen 3-4 alkalommal. Már az első alkalom után is szembeötlő a változás. Kezdetben intenzív injekciós kúra ajánlott, majd ritkább fenntartó adagolásra térhetünk át. A terápiának nincs gyógyulási ideje, tehát nem kell elvonulni a világ elől. Az eljárás kiterjeszthető a nyak és a dekoltázs területére is.

[caption id="" align="alignleft" width="162"] Mezoterápiás kezelés közben dr. Thoma Mónika bőrgyógyász. Fájdalmasnak tűnik, valójában nem az.
[/caption]– Sajnos, a bőröm a napimádat áldozata lett, ezért rendszeresen járok egy budapesti magánklinikára mezoterápiás kezelésre – meséli Judit, a 45 éves, csinos üzletasszony. – Nem olcsó a kúra, de a kozmetikusnál is közel hasonló összeget költök el. A családom szerint is sokat simult, szépült az arcom. Kár, hogy a megoldás nem örökérvényű, ezért évente ismételni kell.

A korral megjelenő ráncok a sztárokat sem kímélik. Az öregedés számukra nem csak szomorú, hanem félelmetes ellenség is, hiszen sokuk szépségével keresi kenyerét. „Ezért mindent meg kell tenni, hogy késleltessük” – vallja Melanie Griffith. A negyvennyolc éves színésznőt teljesen elkeseríti, hogy amióta elmúlt negyven, csökkentek a szerepfelkérései. „A legnagyobb vicc az egészben az, hogy a hollywoodi emberek húszéves arcú, negyven- vagy ötvenéves kisugárzású dívákat keresnek” – magyarázza Antonio Banderas felesége, aki mindent megtesz azért, hogy fiatalos külsejét a lehető legtovább megőrizze.

Dr. Almási Kitty klinikai szakpszichológus:

A ránctalanító műtéteket sokan elítélik, mert az önbizalomhiány jelének tartják. Pszichológusként úgy látom, hogy a legtöbb esetben valóban felesleges ez a beavatkozás. Amit magunkról hiszünk, azt nem feltétlenül változtatja meg a fizikai átalakulás. Gondoljunk csak az anorexiára amikor a már csontsovány hölgyek sem tudják élvezni az eredményt, nem képesek arra, hogy magukat szebbnek lássák. A változásnak ugyanis először a lelkünkben kell lezajlani. Ennek ellenére ritkán tapasztalni, hogy valóban önbizalom-növekedéssel jár egy-egy ilyen beavatkozás. Ha a ráncosodás az életkornak megfelelő, akkor nem javaslom a kúrát, mert az csupán az öregedési krízis elodázását célozza meg. Ellenben, ha egy már fiatalon elmélyülő barázda korrekciójáról van szó, akkor szerintem sokat segíthet egy ilyen új módszer is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!