Egyéb

2005.09.22. 00:00

Sok bajra orvosság a termálvíz

Magyarország a termálvizek hazája. A belföldi gyógyturizmus mégsem fejlődik elég dinamikusan, annak ellenére, hogy egyre több szálloda és kis hotel nyújt színvonalas szolgáltatásokat gyógyulni vágyó vendégeinek.

Árvay N. T.–Tóth E.

[caption id="" align="alignleft" width="130"] A népszerű Széchenyi gyógyfürdő este tízig várja vendégeit Budapesten
[/caption]Amikor nyári szabadságunkat tervezzük, ritkán jut eszünkbe, hogy a hazai szállodák valamelyikében töltsük el azt a néhány kellemes napot, ami ilyenkor vár ránk. Már a Balaton sem vonz annyi belföldit, mint a horvát vagy a görög tengerpart. Igaz, néha a külföldi pihenés olcsóbb, mint az itthoni ellátás. Pedig a felhőtlen kikapcsolódás mellett szállodáink a gyógyulni, regenerálódni vágyóknak is rengeteg lehetőséget kínálnak. A magyar termálvízkészletre épülő gyógyszállók hálózata folyamatosan bővül, nemcsak mennyiségi, hanem minőségi átalakulást is felmutatva. A világ minden tájáról érkeznek hozzánk turisták, hogy különböző panaszaikra gyógyírt találjanak. Aki rászánja magát, hogy kipróbálja a hazai fürdők valamelyikét, kellemesen fog csalódni. Barátságos körülmények között pihenhetik ki fáradalmaikat, s közben felüdíthetik egész szervezetüket.

A gyógyvizekkel azonban nem árt óvatosan bánni. Orvosi felügyelet mellett a mértéktartó kúrák különösen hasznosak, ám a nyakló nélküli pancsolás kockázatos lehet. Az emberek már évezredek óta tapasztalják, hogy a szabadban, különösen a meleg vizű tavakban való fürdés sok panaszt „orvosol”. Ennek oka nem csupán a víz ásványianyag-tartalmának köszönhető. Nagy szerepet kap a víz mellett a fürdő levegője és a talaj minősége is. Ezek együttesen hatnak nyugtatóan az idegrendszerre, és bizonyos gyulladásos folyamatokra is. A meleg víz fizikai ingerként felfokozza a szervezet anyagcseréjét, gyorsul a méreganyagok kiürülése. Az egészséges szívű emberek vérkeringésére és érrendszerére edző hatású, de hatékonyan oldja a görcsös gócokat, ellazítja a merev izmokat is. Az ízületi bántalmakban szenvedő betegek a meleg vízben könnyebben mozognak. Néhány percnyi, rendszeresen ismételt úszás helyrehozza a berozsdásodott izmokat. Oldódik a derék-, váll- és hátizomzat merevsége. A víznek köszönhető kisebb terhelés miatt azonnal enyhül a fájdalom, ami ugyancsak megkönnyíti a mozgást.

Azt, hogy az egyes fürdőhelyek vize mire jó, a vízben oldott anyagok – például kén, jód vagy szénsav – mennyiségétől és öszszetételétől függ. Ezek a vegyületek izgatják a bőrt, fokozzák az erekben a véráramlást, a fellazult pórusokon keresztül az ásványi anyagok bejutnak a szervezetbe, és ott kifejtik jótékony hatásukat. A fürdőzés hatására fokozódik a szervezet védekezőképessége, úgynevezett immunreakciója a különböző fertőzésekkel és allergiát kiváltó ingerekkel szemben. Aki orvosi beutaló vagy javaslat nélkül indul felfedezni a hazai gyógyfürdőket, ne lepődjön meg, ha az első termálvizes kezelés után fáradtságot vagy gyengeséget érez. Ezt egyrészt a meleg víz, másrészt a szervezetbe nagyobb dózisban jutó ásványok okozzák. A legjobb, ha lassan szoktatja hozzá magát a fürdővízhez. Érdeklődjön a fürdő személyzetétől, hogy első alkalommal mennyi ideig ajánlott a vízben maradnia. Ez függ a víz hőfokától, összetételétől, egészségi állapotunktól és az életkortól is. Fürdés előtt nem árt kiadósan reggelizni, s lehetőleg délelőtt fürödni, mert a fokozott anyagcsere hatására előfordulhat, hogy vércukorszintünk leesik.

A gyógyvizek egy része belsőleg is ajánlott orvosság. Ahol a víz fogyasztását is javasolják, külön tájékoztatják a vendégeket, hogy milyen panaszok kezelésére alkalmas az ivókúra. Komolyabb betegségek esetén érdemes orvosi véleményt kérni. Jellemzően hashajtásra, gyomor- és bélhurut, fekély, bélgyulladás, agyi érbetegségek, agyvérzés utáni állapotok kezelésére, máj- és cukorbetegségben szenvedőknek, fogyókúrázóknak, vesemedence-gyulladás, savtúltengéssel járó gyomorbetegségek, émelygés, csalánkiütés, jódhiányos betegségek, spermaképzési zavarok, gyulladásos folyamatok, csontritkulás kúrálására kitűnőek iható gyógyvizeink.

A víz a szépség, az ifjúság és az egészség forrása

Nincs szépség víz nélkül. Ezt már az ókorban is tudták, nem véletlen, hogy a gazdag hölgyek és előkelő urak rengeteg időt töltöttek fürdőkben. Hollywood sztárjai is hódolnak e szenvedélynek, közülük sokan valódi ásványvízben fürdetik testüket. Claudia Schiffer elárulta, hogy szépségének titka napi két liter ásványvízfogyasztás. Michelle Pfeiffer pedig naponta négyszer fürdik gyógyvízben. Szerződéseiben mindig kiköti, hogy a filmforgatások helyszínén biztosítsák számára a nyugodt fürdőzést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!