Egyéb

2005.09.23. 00:00

Sós, édes finomságok rizsből

A rizs volt az első gabonamag, amit az ember termeszteni kezdett. Ma már több mint hatvanezer fajtája létezik. Egészséges, és ráadásul könnyen elkészíthető táplálék.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="177"] Ki gondolná, hogy nem szilvás gombócot, hanem chilis rizsgolyókat lát? Könnyen elkészíthető csemege.
[/caption]Szinte bármilyen étel főzhető rizsből, a variációknak csak fantáziánk szab határt. Az egyik legolcsóbb alapélelmiszer, szénhidrátforrás, rengeteg energiához juttatja a szervezetet. Koleszterinmentes, így bármilyen  diéta alapja lehet. A táplálkozási szakemberek nem véletlenül biztatnak minél több rizs fogyasztására: kevés zsírt, cukrot és sót tartalmaz, így betegek vagy elhízottak étrendjében is szerepelhet. Semlegesíti az erős aromájú ételeket és fűszereket, ezért ideális köret. A főzés módját nagyban befolyásolja a rizs típusa. Leggyakrabban az alábbi rizsfajtákkal találkozhatunk. Rövid szemű rizs: bármilyen étel elkészítésére alkalmas, ezt használjuk, ha a szemeknek öszsze kell tapadniuk.
Hosszú szemű rizs: alkalmas saláták, töltelékek elkészítésére.
Barna rizs: fényezetlen fajta, különleges, mogyoróra emlékeztető íze van.
Basmati rizs: fűszeres indiai ételek elkészítéséhez ajánlott, finom, aromás fajta.
Rizottórizs: olasz rizsféle, amely képes nagy mennyiségű folyadék felszívására.
Vadrizs: egy Észak-Amerikában növő vízi fűféle magja. Finom, mogyoróra emlékeztető íze van.

Chilis rizsgolyók

Hozzávalók 16 darabhoz: 1 ek. olívaolaj, 1 fej hagyma, 1,5 bögre rizs, fél-fél kávéskanál őrölt kurkuma és chilipor, 3 bögre csirke erőleves, őrölt fekete bors, 3 szál újhagyma, 1,5 dkg vaj, 3 evőkanál reszelt sajt, 2 tojás, 12,5 dkg mozzarella sajt, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez Elkészítése: Forró olajban fonnyassza 2-3 percig a finomra vágott hagymát. Keverje bele a rizst és a kurkumát, kavargassa még 1-2 percig. Öntsön hozzá 3/4 bögre erőlevest, és forralja fel. Gyakran kevergetve főzze, amíg a víz majdnem elpárolog. Adja hozzá a chiliport, a fekete borsot és a maradék erőlevest, majd lassan főzze 15 percig, amíg a víz elpárolog. Vegye le a tűzről, keverje bele a finomra vágott újhagymát, a vajat és a sajtot. Keverje hozzá a felvert tojásokat, és ossza 16 adagra. Egy-egy kocka mozzarella sajtot nedves kézzel nyomjon az adagok közepébe, majd formáljon labdákat. Forgassa zsemlemorzsába a gombócokat, rakja fóliával kibélelt tányérra és tegye a hűtőbe 30 percre, majd forró olajban egyszerre 4-5 rizslabdácskát süssön aranybarnára. Azonnal tálalja! Ára: kb. 40 Ft/darab

Cseresznyés parfé, tejszínnel

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 bögre főtt rizs, 1 ek. vaj, 1,5 bögre tej, fél bögre cukor, 1 közepes cseresznyekonzerv, 1 csomag zselé Elkészítése: Tegyük a rizst egy lábasba a vajjal, a tejjel és a cukorral, kavargatva lassan főzzük, míg krémes nem lesz. Amikor kész, hűtsük le. Készítsünk a porból és a cseresznye levéből zselét. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy körülbelül 1,5 bögrényi folyadékot kapjunk. Mielőtt megdermedne, tegyük bele a cseresznyéket, az egészet tegyük a fagyasztóba, és hűtsük le. Tálaláskor váltakozva adagoljunk rizses krém, illetve zselés rétegeket parfés poharakba. Tejszínnel díszítsük! Ára: kb. 180 Ft/fő

Sajtos-barnarizses pite

Hozzávalók 6 személyre: 3/4 bögre főtt barna rizs, 25 dkg reszelt sajt, 4 ek. parmezán, 2 szál újhagyma, 2 cukkini, 1 db piros paprika, 3 dkg spárga, 3 ek. pirított fenyőmag, 3 tojás, 1 pohár joghurt, őrölt bors Elkészítése: Tegyük a rizst, a reszelt sajtot, a parmezánt, a felaprított újhagymát, a reszelt cukkinit, a felkockázott piros paprikát, a feldarabolt spárgát, a fenyőmagot, a felvert tojásokat, a joghurtot és ízlés szerinti fekete borsot egy tálba, és keverjük össze alaposan. Kanalazzuk a rizses keveréket kivajazott, mély, levehető aljú sütőformába, és süssük 40 percig. Hagyjuk állni 5 percig a formában, mielőtt kiborítanánk és felszolgálnánk. Cikkelyekre vágva kínáljuk! Ára: kb. 220 Ft/fő

Elkészítése: Forró olajban fonnyassza 2-3 percig a finomra vágott hagymát. Keverje bele a rizst és a kurkumát, kavargassa még 1-2 percig. Öntsön hozzá 3/4 bögre erőlevest, és forralja fel. Gyakran kevergetve főzze, amíg a víz majdnem elpárolog. Adja hozzá a chiliport, a fekete borsot és a maradék erőlevest, majd lassan főzze 15 percig, amíg a víz elpárolog. Vegye le a tűzről, keverje bele a finomra vágott újhagymát, a vajat és a sajtot. Keverje hozzá a felvert tojásokat, és ossza 16 adagra. Egy-egy kocka mozzarella sajtot nedves kézzel nyomjon az adagok közepébe, majd formáljon labdákat. Forgassa zsemlemorzsába a gombócokat, rakja fóliával kibélelt tányérra és tegye a hűtőbe 30 percre, majd forró olajban egyszerre 4-5 rizslabdácskát süssön aranybarnára. Azonnal tálalja!

Ára: kb. 40 Ft/darab Cseresznyés parfé, tejszínnel Hozzávalók 4 személyre: 1,5 bögre főtt rizs, 1 ek. vaj, 1,5 bögre tej, fél bögre cukor, 1 közepes cseresznyekonzerv, 1 csomag zselé

Elkészítése: Tegyük a rizst egy lábasba a vajjal, a tejjel és a cukorral, kavargatva lassan főzzük, míg krémes nem lesz. Amikor kész, hűtsük le. Készítsünk a porból és a cseresznye levéből zselét. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy körülbelül 1,5 bögrényi folyadékot kapjunk. Mielőtt megdermedne, tegyük bele a cseresznyéket, az egészet tegyük a fagyasztóba, és hűtsük le. Tálaláskor váltakozva adagoljunk rizses krém, illetve zselés rétegeket parfés poharakba. Tejszínnel díszítsük!

Ára: kb. 180 Ft/fő

Sajtos-barnarizses pite Hozzávalók 6 személyre: 3/4 bögre főtt barna rizs, 25 dkg reszelt sajt, 4 ek. parmezán, 2 szál újhagyma, 2 cukkini, 1 db piros paprika, 3 dkg spárga, 3 ek. pirított fenyőmag, 3 tojás, 1 pohár joghurt, őrölt bors

Elkészítése: Tegyük a rizst, a reszelt sajtot, a parmezánt, a felaprított újhagymát, a reszelt cukkinit, a felkockázott piros paprikát, a feldarabolt spárgát, a fenyőmagot, a felvert tojásokat, a joghurtot és ízlés szerinti fekete borsot egy tálba, és keverjük össze alaposan. Kanalazzuk a rizses keveréket kivajazott, mély, levehető aljú sütőformába, és süssük 40 percig. Hagyjuk állni 5 percig a formában, mielőtt kiborítanánk és felszolgálnánk. Cikkelyekre vágva kínáljuk!

Ára: kb. 220 Ft/fő Ki gondolná, hogy nem szilvás gombócot, hanem chilis rizsgolyókat lát? Könnyen elkészíthető csemege. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!