Egyéb

2005.10.01. 00:00

Teljes újjászületés a gasteini völgyben

Mozart városa évről évre sok magyar látogatót vonz, azt viszont kevesen tudják, hogy egy kicsit távolabb milyen lehetőségeket találnak. Szippantson velünk egy nagyot a hamisítatlan osztrák vidék levegőjének illatából!

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Hoteldorf Grüner Baum: az üdülőfalu festői környezetben fekszik
[/caption]Pompás kulisszákra lel az utazó, ha úgy dönt, hogy eltölt néhány napot a gasteini völgyben. Három nagyobb település, Dorfgastein, Bad Hofgastein és Bad Gastein fogadja a látogatót. Előbbi kettő a síelők kedvence, tele vannak szebbnél szebb, kitűnő minőségű hotelekkel. A legismertebb és a legszebb a három testvérből a hőforrásairól és termálfürdőjéről nevezetes Bad Gastein. A körülbelül hatezer lakosú városka egy óriási sziklahasadék két oldalán, 1060 méteres magasságban fekszik.  Hírnevét hőforrásai alapozták meg, melyekből 17 található a gasteini völgyben. A múlt század fordulóján Ferenc József császár gyógyíttatta itt sajgó ízületeit.

A város termálfürdője (www.felsentherme.com) különböző hőmérsékletű medencéivel egész évben várja a vendégeket. Van csúszda a gyerekeknek és szauna a felnőtteknek. A frissítő fürdő után, este a kaszinóban tehetjük próbára szerencsénket. A személyzet kedves, nem kell megvető pillantásoktól tartanunk, ha csupán ötven euróval ülünk le huszonegyezni.

A Böckstein fölött magasodó Radhausberg igazi kuriózum. A múlt század közepéig a világ egyik leggazdagabb aranylelőhelye volt (még mindig 100 tonna arany van a kőzetekben), manapság pedig egyedülálló gyógybarlang. Két kilométerre a hegy gyomrában negyven fok meleget, 90 százalékos páratartalmat és radon gázt találunk, ami kiválóan gyógyítja a reumatikus és ízületi panaszokat. A kezelés nem olcsó, de roppant hatékony. A sportolni és enni szerető egészségesek is megtalálják a számításaikat Gasteinben. Nyáron a legnépszerűbb időtöltés a hegyi kerékpározás, a hegy- és sziklamászás (profiknak), illetve a magas hegyi gyalogtúrák (amatőröknek). A Dorfgastein fölött, kétezer méteres magasságban teljesített öt kilométeres gerinctúra végén remek uzsonnával várják a vándorokat a menedékházban. A völgyben szinte minden, a vaj, a sonka, a sajt és a péktermékek is a háztáji gazdaságokban készülnek. Akárcsak a snapsz, ez a kellemesen erős pálinka, amely készülhet vilmoskörtéből, barackból, szilvából (de ihatunk cirbolyafenyőből pároltat is), és garantáltan meghozza az étvágyat.

Télen a hó és az évszaknak megfelelő sportok veszik át az uralmat. Csak Dorfgastein fölött 32 kilométernyi sípálya van, ahol természetesen a hódeszkásokat is szívesen látják. De lehet snowkite-ozni (a hódeszka és
a kiteszörf keresztezése) és jégfalat mászni is.

Hoteldorf Grüner Baum

A Bad Gasteintől három kilométerre, a Hohe Tauern Nemzeti Park szélén álló üdülőfalu (www.hoteldorf.com) azoknak ajánlott, akik háborítatlan nyugalomra vágynak. A hat hasonló, mégis kívül-belül különböző egységből álló miniatűr falu családi tulajdonban van, és ez az egyik legnagyobb előnye. A vendég perceken belül családtagnak érzi magát, mindenki személyesen köszönti (a házigazda vadászkürttel és snapsszal). Az ötcsillagos szolgáltatás tartalmazza a félpanziót, a fitnesz- és wellnessrészleg korlátlan használatát. Az étteremben mindig a legjobb minőségű házi készítésű ételek várják a vendéget. Napközben gyalog- és kerékpártúrákat lehet tenni, de akinek kedve van, horgászhat és vadászhat is.

A vendég perceken belül családtagnak érzi magát, mindenki személyesen köszönti (a házigazda vadászkürttel és snapsszal). Az ötcsillagos szolgáltatás tartalmazza a félpanziót, a fitnesz- és wellnessrészleg korlátlan használatát. Az étteremben mindig

a legjobb minőségű házi készítésű ételek várják a vendéget. Napközben gyalog- és kerékpártúrákat lehet tenni, de akinek kedve van, horgászhat és vadászhat is. Hoteldorf Grüner Baum: az üdülőfalu festői környezetben fekszik -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!