Egyéb

2008.12.27. 06:04

Nem kapnak elég felvilágosítást a magyar diákok

Azokban az iskolákban, ahol a tanárok egyáltalán vállalkoznak arra, hogy valamely tanóra keretein belül a szexuális felvilágosítást is belevegyék a tantervbe, ott sem kapnak elég információt a fiatalok az egészséges szexuális életről, az érzelmekről, a kapcsolatokról és a nemi szerepekről. Ez derült ki egy olyan átfogó felmérésből, amit tízezer, 14 és 22 év közötti fiatal részvételével készítettek.

W. A.

A hazánkon kívül még hat környező országban: Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában kitöltött kérdőíveken keresztül a szakemberek arra keresték a választ, hogy hogyan vélekednek a leginkább érintettek a szexuális felvilágosítás helyzetéről hazájukban.

Az eredmények alapján általánosan jellemző, hogy a fiatalok sehol sem elégedettek az előadások tartalmával és tematikájával. A tanárok keveset foglalkoznak az érzelmekkel, a kapcsolatokon belüli férfi-női szerepekkel és a legtöbb nemi betegséggel. Megdöbbentő adat, hogy a magyar fiatalok 97 százaléka vallotta úgy, hogy több és részletesebb felvilágosítást igényelne. A hazai általános és középiskolákban az iskolaorvoshoz, a védőnőhöz fordulhatnak a diákok az efféle kérdéseikkel, de az egyéni érdeklődés nyilván mindkét fél számára kínos.

A Budapesti Orvostanhallgatók Kortársoktató Alapítványa, a BOKA aktivistái már húsz éve járják az iskolákat, hogy előadásokat tartsanak a fiataloknak. Molnárné Garbacz Anna, a BOKA vezetője szerint azonban évről évre kevesebb intézménybe jutnak el. „Pedig tudományos kutatások is bizonyították, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat és szexualitás épp úgy hozzájárul az egészség megtartásához, mint a táplálkozás, vagy a testmozgás” – mondja Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők egyesületének elnöke.

Diákok és tanárok számára is nyújt információkat az a felvilágosító program, amit a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság működtet A-HA! néven. A www.a-ha.hu honlapon minden érdeklődő segítséget találhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!