jubileum

2018.09.22. 16:36

40 éve repked a város felett a kockásfülű nyúl

A zöld tapsifüles szívet melengető történetein már legalább három generáció nőtt fel.

Megrendelésre készült, de annál nagyobb szívvel az egyik legkedvesebb magyar rajzfilmsorozat. A kockásfülű nyúl meséin több generáció nőtt már fel – írja a Borsonline.

Kriszta, Menyus, Kistöfi, Mozdony – elég ezt a négy nevet felsorolni, hogy egy ország egyszerre vágja rá: A kockásfülű nyúl! A bőröndből minden reggel álmosan előbújó, tornázó és távcsővel körbetekintő zöld tapsifüles szívet melengető történetein már legalább három generáció nőtt fel: a repülő rajzfilmfigura ugyanis negyvenéves. Megálmodói, Marék Veronika író és Richly Zsolt rendező annak idején felkérésre készítették a kétévados mesét, és maguk sem sejtették, hogy több nemzedék számára felejthetetlen mesterművet alkottak. Az első évadot 1974-ben kezdték gyártani, a folytatást 1976-ban. Összesen huszonhat rész készült, és még ma is játsszák a mesecsatornák.

Richly Zsolt készítette a rajzfilm terveit és rendezte a sorozatot, Marék Veronika írta a bájos mesét Fotó: borsonline.hu

Gyerekkorunk esti meséinek visszatérő szereplőjét az Országos Rajzfilmünnepen köszöntik fel: idén már több mint száz helyszínen ünneplik Magyarországon az Animáció Világnapját ingyenes vetítésekkel.

De nézzük, mitől lett olyan sikeres ez a sorozat, hogy még a felnőttek is leülnek a képernyő elé, ha megszólal a tévében a hétperces epizódok ismerős főcímzenéje. Marék Veronika általában egyedül dolgozott, nem csak írta, rajzolta is meséit, és ettől csak egy-egy alkalommal tért el – például a nyúl kedvéért. A bőröndből előbújó, problémamegoldó nyuszi egy pályázati ötletként született meg.

Akkor lerajzoltam egy kockásfülű nyulat, amelyik tud repülni a fülével. Utólag kiderült, hogy nincs új a nap alatt, hiszen Walt Disney Dumbója is repül, de én azt nem ismertem. Imre István akkor azt mondta, hogy írjak meg tizenhárom részt. Grafikusnak felkérte Richly Zsoltot, aki teljesen rokon lélek, a mai napig jóban vagyunk, fantasztikus ember. Ő rajzolta meg, és ő is rendezte a sorozatot. Balázs Árpád remek zenét szerzett hozzá, és mivel nincs szöveg az epizódokban, a zene volt a történet dramaturgiai motorja – mesélte pár éve a Könyves blognak az írónő.

Fotó: borsonline.hu

És ha már rajzoló: tudták, hogy mivel Richly Zsolt lakása akkoriban igen szűkös volt, a kockásfülű nyúlról készült rajzokat sokáig az ágyneműtartójában tárolta? A rendezőnek egy darabja sincs már az eredeti rajzokból, mindet szétosztogatta. Richly a gyerekeinek rajzolta meg a kockásfülű nyulat: akkoriban voltak kicsik.

Nem akartak harmadik évadot

Pár hónapja egy készülő tizenöt részes harmadik évadról szóltak a hírek. Az újragondolt változat megalkotásában művészeti tanácsadóként részt vett Richly Zsolt és Marék Veronika is. Ám hiába készült el az első rész, a további tizennégy sorsa még kérdéses, az eredeti alkotóknak ugyanis nem tetszett az újragondolt, robotnyúllal felturbózott változat.

Az első megbeszéléseken ott voltunk Verával. Ezek aztán elmaradtak, kicsit elcsúszott a dolog. Én az elkészült első részt nem láttam egészében, de azt tudom, hogy átírták a történetet. Például szerepel benne egy robotnyúl, amiről azt gondolom, hogy elvonná a figyelmet a főszereplőről – mondta februárban lapunknak Richly.

Krisztát fiúra cserélték, és egy robotnyúl is megjelent az új mesében Fotó: borsonline.hu

Nem tudni, hogy azóta mi lett a tervekkel, az első résznek is csak az első másodpercei találhatók meg a neten. Veronika egyébként írt folytatást, de az új rész készítői attól is eltértek. Krisztát lecserélték egy fiúra, pedig egy fiús lány volt, ami pikánssá tette a szereplőt. Kistöfi egy sírós figura volt, akivel együtt tudtak érezni a nézők, az új verzióban ellenszenves, pattanásos kamasz lett.

Borítókép: borsonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!