törékeny föld

2021.09.23. 13:00

Jeff Bezos is beszáll a klímaváltozás elleni harcba

Egymilliárd dollárt adományoz a klímaváltozás elleni harcra, fajmegőrzési programokra Jeff Bezos, az Amazon alapítója – adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.

PHOTO MOUNT: SPECTACULAR CHANGE OF GUIDES: Jeff Bezos resigns. Archive photo: Jeff BEZOS (founder and CEO) of the American online mail order company Amazon Inc. on the occasion of the presentation of the Axel Springer Award 2018 under the motto v ¢ ¬A¬ûAn Evening for Jeff Bezosv ¢ ¬A¬ú in Berlin ¬ | usage worldwide (Photo by Annegret Hilse / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance

Fotó: Annegret Hilse

Bezos elmondta, hogy

akkor ébredt tudatára annak, milyen törékeny a Föld, amikor júliusban a világűrben járt űrvállalata űrhajóján és visszanézett a bolygóra.

A felajánlott összeget az amerikai üzletember által tavaly létrehozott 10 milliárd dolláros Bezos Earth Fund biztosítja olyan biológiailag sokszínű, de veszélyeztetett térségek számára, mint a Kongó folyó medencéje, az Andok és a Csendes-óceán. Segíteni fogja továbbá finanszírozni azt a minap bejelentetett programot, amelynek célja, hogy a világ óceánjainak és szárazföldi területeinek 30 százaléka az évtized végére védett terület legyen.

„A természet a mi életünk fenntartó rendszere és igen törékeny.

Júliusban emlékeztettek erre, amikor a világűrben jártam a Blue Origin űrhajón. Hallottam, hogy megváltoztatja a világról alkotott nézőpontunkat az, amikor a Földet a világűrből látjuk. Ugyanakkor nem voltam felkészülve arra, hogy ez mennyire igaz lehet” – mondta Bezos felajánlása hétfői bejelentésekor.

„Itt lent élve, a világ és légköre hatalmasnak és stabilnak tűnik.

De a világűrből visszanézve a Földre, a légkör ritka és a világ véges. Mindkettő szép, de törékeny”

- tette hozzá.

Bezos elmondta, hogy adománya segíteni fogja kiterjeszteni, kezelni és megfigyelni a védett területeket, miközben az őslakosokat és a helyi közösségeket a biológiai sokszínűség védelmére irányuló erőfeszítések középpontjába helyezi.

A New Yorkban folyó klímahét alkalmából meghirdetett felajánlásból már idén megkezdik szétosztani az adományokat.

Bezos közölte, hogy bejelentése az első része alapja háromrészes természetvédelmi stratégiájának, amely az ökoszisztémák helyreállítását és a élelmiszerrendszer átalakítását is szolgálni fogja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!