szörnyű

2021.10.29. 13:35

Mintegy 300 tengeri teknős pusztult el Mexikó csendes-óceáni partjainál

Illegális halászok hálójába gabalyodhattak vagy olyan halászhálókba, amelyektől halászok szabadultak meg a nyílt vizeken.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mintegy 300 kimúlt tengeri teknős tetemét mosta partra a víz Mexikó csendes-óceáni partvidékén.

Az előzetes vizsgálatok szerint az olajzöld fattyúteknősök (Lepidochelys olivacea) megfulladtak – közölte a mexikói környeetvédelmi minisztérium illetékese.

Illegális halászok hálójába gabalyodhattak vagy olyan halászhálókba, amelyektől halászok szabadultak meg a nyílt vizeken – tette hozzá.

A 35-45 kilogramm súlyú olajzöld fattyúteknősöket a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között tartják számon. Az IUCN szerint populációjuk csökken, és azért sorolták a sebezhető fajok közé, mert nagyon kevés olyan hely van, ahol fészket raknak.

Az elpusztult hüllőket a Mexikó nyugati részén fekvő Morro Ayuta strandon találták, ez azon kevés helyek egyike, ahol az olajzöld fattyúteknősök fészket raknak. Valamennyi állat nőstény volt – közölte Ernesto Albavera Padilla teknősökkel foglalkozó szakember a helyi sajtóval.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen nagy számban találnak a térségben elpusztult olajzöld fattyúteknősöket. 2018-ban halászok bukkantak mintegy 300 egyedre halászhálókba gabalyodva.

Mexikóban 1990-ban betiltották a tengeri teknösök halászatát, és szigorú büntetéssel sújtják azt, aki megöl egy ilyen állatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!