Nagy fogás

2022.09.04. 07:30

Egyiptomi szertartási szobrot foglalt le az amerikai vámhatóság

Az amerikai vámhatóság Memphis kikötőjében még augusztus 17-én fedezte fel a műtárgyat egy Európából érkezett szállítmányban. A tárgyat azután foglalták le, hogy annak értékéről a feladó egymásnak ellentmondó adatokat közölt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

 A vámhatóság a Memphis-i Egyetem egyiptológiai intézetével együttműködve állapította meg, hogy a tárgy valószínűleg az időszámítás előtti 1069 és 653 közötti időszakból, Egyiptom úgynevezett harmadik átmeneti korszakából származik. A fejet formáló tárgy vélhetően egy temetési kehely fedele volt, amelyben a múmiák belső szerveit tárolták. A szobor valószínűleg Amszet istent ábrázolja, aki az egyiptomi mitológia szerint Hórusz isten egyik fia, a máj védelmezője.

A műtárgy a kulturális tulajdonok védelméről szóló 1983-as amerikai szövetségi törvény (Convention on Cultural Property Implementation Act) hatálya alá tartozik, amely korlátozza bizonyos régészeti és néprajzi anyagok bevitelét az Egyesült Államokba.

A lefoglalt leletet átadták az amerikai belbiztonsági szerveknek további vizsgálatra.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!