Életmód

2010.04.22. 09:35

Vitaminokkal a pánikbetegség ellen?

Akinek volt már pánikrohama, az pontosan tudja, hogy ez nem „csak stressz”. A pánikbetegség akár romokba is döntheti az életünket, és sokan évekig küzdenek vele, mire megoldást találnak a kezelésére.

NANA.HU

Amikor valaki pánikbeteg, először valami fizikai eredetű problémára gyanakszik, és mivel elég komolyak a tünetek, ez borzasztóan ijesztő tud lenni. Aztán az orvos elvégez mindenfajta vizsgálatokat, és mivel mindent rendben talál, végül közli: „biztos csak egy pánikroham”. A „csak” egy pánikroham kifejezés nem csak értelmetlen, hanem szinte sértő is. Ezt csak az érti, aki túl van már néhány ilyen élményen. Nézzük, mik a tipikus tünetek:

 • Mellkasi fájdalom
 • Légzési nehézség
 • Felgyorsult pulzus
 • Hirtelen megemelkedő vagy leeső vérnyomás
 • Adrenalin-löketek
 • Halálfélelem
 • És ha ez mind nem lenne elég, az egészet végigkíséri az az érzés, hogy az ember mindjárt megőrül, hogy elájul, hogy elveszti az eszét, vagy legalább is a kontrollt a cselekedetei felett – és az ezzel kapcsolatos eszement pánik. Úgy hangzik ez, mint „csak” egy pánikroham? Ez egy kezelni való állapot, különben olyan lefelé menő spirált indít el, amiből tényleg nagyon nehéz lesz a kiút. Az ember teljesen boldogtalan,depressziós, rosszabb esetben kissé bomlott állapotba kerül.

  Ki kezeli?


  Hivatalosan az elmedokik, de ezt a kalandot senkinek nem javasoljuk. Ők mindent gyógyszerekkel próbálnak megoldani, és ezek a gyógyszerek konkrétan kábítószer jelleggel működnek, amik csak elfedik a problémát. Ha valaki komolyabb stresszre vagy pánikbetegségre tudatmódosító gyógyszereket szed, az egyenes út a pokolba – ami az elmeállapotát illeti.  Így sokkal jobb, ha természetgyógyásszal, vagy alternatív terápiákkal foglalkozó orvosokkal igyekszünk kezeltetni ezt az állapotot, vagy egyszerűen megoldjuk magunk a kérdést. Fontos, hogy elhiggyük: egyáltalán nem lehetetlen, és még csak nem is nehéz - mindössze kitartást és eltökéltséget igényel.

  Mi kezeli?


  Fontos megérteni, hogy amennyire ijesztő ez a probléma, annyira nem bonyolult a megoldása. Pont az a baj vele, hogy teljes félelemben, egy folyamatos aggódás állapotában tartja az embert, aki onnantól kezdve képtelen normálisan, logikusan gondolkodni. Viszont minden mentális jellegű probléma segíthető egyrészt fizikai, testi vonalon, másrészt néhány egyszerű, hozzáállásbeli változtatással.

  Az első és legfontosabb dolog a pánikbetegség kezelésében, hogy hagyjunk abba minden tudatbefolyásoló, nyugtató, stresszoldó stb. gyógyszer szedését, és teljesen iktassuk ki az alkoholt is az életünkből. Egy kevés alkohol is beindíthat olyan folyamatokat, amiket nem tudunk kontrollálni, és napokig eltarthat, míg „helyreáll a rend”.

  Minden betegség hiány

  Egészen kemény stresszes állapotokat is képes kezelni a Homo Sapiens, merthogy így lett kitalálva még nagyon régen. Az életét fizikailag folyamatosan veszély fenyegette, nem volt valami civilizált a csoport-dinamika, és állandóan valami miatt aggódnia kellett. Mégsem lett pánik-beteg, úgyhogy nekünk is meg kell tudni birkózni ezzel az egésszel.  Ha a szervezet nem kapja meg azokat a tápanyagokat, amik segítenek az ideg- és a hormonrendszer megfelelő működésében, bizony felborul az egyensúly, és létrejöhetnek ilyen halálfélelemmel járó fizikai tünetek. Sajnos ez egy idő után automatikus lesz: bizonyos dolgok ki fogják váltani, ahányszor megtörténnek.

  Ezért a gyógyszerek és az alkohol elhagyása után a legfontosabb dolog az, hogy feltöltjük a szervezetünket mindenféle vitaminnal, ásványi anyaggal és nyomelemmel. Különösen a B-vitaminok és az Omega-3 zsírsav elengedhetetlen a folyamatban, de szükség van az összes többire is, hiszen ezek mind együttműködve tudják ellátni a funkciójukat.

  Kezdjük az alapoknál


  Most, hogy már nem (annyira) tápanyaghiányos a szervezet, érdemes betenni azokat az alapokat, amik hiányában szintén fellázad a test, és elszívhatja a mentális energiánkat. Ide tartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a megfelelő hidratáltság, vagy a rendszeres testmozgás és a táplálkozás is. Amíg mindezekre nem fordítottál elegendő energiát, és nem próbáltad ki, mit okoz, ha rendben vannak ezek a dolgok, ne vesd el, mint megoldás.

  Űzd el a stresszt!


  Ezt sokkal könnyebb mondani, mint megtenni, de ha pánikbeteg vagy, igenis meg kell találnod a módját, hogy kiegyensúlyozottabb legyen az életed. Ha munkát vagy családot nem is tudsz váltani, azon mindig változtathatsz, hogy hogyan kezeled a stresszes helyzeteket, és az milyen hatással van rád. Menj jógázni, tanulj meg valamilyen meditációt vagy hallgass stressz-kezelő cédéket. Mindegy, mit teszel, a lényeg, hogy sokkal nyugodtabbnak és vidámabbnak érzed magad tőle.
  Hagyd el a kávét, a cigarettát, és fogyassz minél kevesebb cukrot. Ezek az anyagok mind fokozzák a stresszt, és csökkentik a szervezet képességét arra, hogy fenntartsa az egyensúlyt. Szeress bele a finom teákba, a nyugtató zenébe, a vidám, célokkal rendelkező emberekbe, akik nem panaszkodnak neked egész nap, majd lassan a saját céljaidba, a jövődbe és az életedbe is. Hidd el, a pániknak esélye sem lesz utána.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!