Életmód

2010.05.27. 16:59

Itt a nyár, támadnak a gombák!

Azt gondoljuk, hogy a leghidegebb hónapokban kapjuk el a legtöbb betegséget, pedig ez nem igaz. A nyári meleg kedvez a kórokozóknak, a csupasz bőrfelület pedig ilyenkor védtelen. Ráadásul ezekben a hónapokban vagyunk a legaktívabbak, így igen nagy az esélye annak, hogy összeszedünk valamit.

NANA.HU

A strand, a külföldi út, a mezítlábalás és a nyers ételek évszaka ez, és pont ezek a szépségek jelentik a legnagyobb veszélyforrásokat is.

Jaj, úgy élvezem én a strandot…

…meg az a sok milliárd kórokozó is, akik alulról, felülről, kívülről és belülről támadnak a közösségi fürdőkben.A vízforgatott medencékben azért valamivel jobb a helyzet, ám például a gyerekmedencék – amiknek hőmérséklete is jóval melegebb, így kedvez a kórokozóknak – általában feltöltéssel-leengedéssel üzemelnek, és igen kis vízmennyiségre igen sok szennyeződés jut. Ezért sem szabadna a szülőknek bemenni a gyerekmedencébe még bokáig sem, de ezt sajnos nagyon kevesen értik meg.

A felnőttek hűs vizében a fürdőzők testnyílásaiból, váladékából, bőréről és nyálkahártyáiról származó, ártalmas és ártalmatlan kórokozók milliárdjait találjuk: gombák, baktériumok, vírusok és paraziták keresik új gazdáikat. A gyógyfürdőkben még rosszabb a helyzet, ezért a zuhanyozást nem csak a vízbe mártózás előtt, hanem utána is szigorúan be kell tartani – ha másért nem, legalább önvédelemből.

Számos olyan nyavalya érhet bennünket a strandon, ami csak napokkal később válik láthatóvá vagy érezhetővé, és talán eszünkbe sem jut, hogy ezeket a vízben, vagy mellette szedhettük össze. Pedig a különböző gombás fertőzések, a fülgyulladás, vagy akár egy szemölcs vírusa is nagy eséllyel származhat a strandról.

A nők nagy része érzékeny a nyilvános vizekben található kórokozókra, és különbözőhüvelyi fertőzéseket tudnak összeszedni ilyenkor. Erre a legjobb megoldás az, ha nem járunk strandra és kétes tisztaságú tavakba fürödni, hanem inkább a tisztább folyók és bányatavak vizében hűsítjük magunkat. Ha viszont megtörtént a baj, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a „mellékezelés” súlyosbíthatja is a problémát. Ma már számos olyan - szájon át szedhető - tabletta létezik, amivel néhány nap alatt kezelni lehet a problémát. A macerásabb helyi alkalmazás helyett ez a megoldás nemcsak a hüvely faláról pusztítja el a gombafonalakat, hanem a fertőzés forrásául szolgáló gombák csíráit is pusztítja a bélcsatornában.

Tipp:

Strandolás előtt alkalmazz helyi kenőcsöt a gombás (vagy egyéb) fertőzések megelőzésére, különösen a hüvely és a lábujjak területén. Ügyelj arra, hogy ne mászkálj mezítláb, zuhanyozz fürdés előtt és után, és gyakran tisztítsd meg bőröd szappannal. Papucsostól a lábmosón átgázolni tilos, ezzel ugyanis csak magadhoz veszed a kórokozókat, akik örömmel kezdenek el dolgozni a lábadon…

Egzotikus ételek

Vagy egyszerűen tojás a helyi piacról. Nem kell ahhoz messzire menni, hogy a tipikus nyári fertőzésekbe beleakadjunk:a szalmonella és az e.coli könnyedén leteríthet a lábáról bárkit, aki nem elég elővigyázatos. A külföldi utak esetében ez fokozottan igaz, különösen, ha más éghajlatbeli országba utazunk, ahol egészen más élelmiszerekkel találkozunk, ami könnyen kibillenti bélflóránkat az egyensúlyából. A nem megfelelő higiénés körülmények okoznak általában némi hasmarsot a legtöbb utazónak, ám egyszerűen a szokatlan bakteriális környezet is elég lehet az immunrendszerünknek ahhoz, hogy tiltakozni kezdjen. Leggyakrabban a szalmonella, az e-coli és a shigella áll a fertőzések hátterében, és az esetek többségében egy hét alatt elmúlik a nyavalya.

Tipp:

Nyáron különösen ügyelj a kézmosásra és az ételek tisztítására. Ne törölgess konyharuhával, hagyd maguktól megszáradni az edényeket. A gyümölcsöket (főleg az importból származókat) áztasd gyümölcsmosó folyadékba fogyasztás előtt. Külföldön csak megbízható helyen vásárolj ételt, ne igyál a csapvízből, és nagyon ügyelj a higiéniára.

A lábgomba

Az egyik leggyakoribb forrás a strand: a medence, a napozóágyak, a zuhanyzók és az öltözők padlója, de még a járda is tele van fertőző gombákkal, így nem tanácsos mezítláb közlekedni, és ne engedjük a gyerekeket sem a betonra ülni, feküdni. Ám a lábgomba könnyen kialakul zárt térben is: ha megizzad a lábunk sportolás, vagy egyszerűen a meleg miatt, és nem tudjuk megfelelően szellőztetni, gyakran kialakul a probléma. Amikor a talp hámlani kezd, vagy kis viszkető hólyagocskák jelennek meg rajta, az nagy valószínűséggel fertőzésre utal.

A lábujjak közötti berepedt bőr, hámlás, viszkető kipirosodás is ennek a jele, és nem ritka a lábkörmök elszíneződése, eldeformálódása sem. Ezt a megfelelő kezeléssel, krémekkel, és a lábfej szellőzését biztosító lábbelivel lehet orvosolni. Érdemes vele szakorvost felkeresni, aki pontosan meg tudja mondani, melyik kórokozótól származik panaszunk, és így valóban gyorsan és hatékonyan kezelhető a probléma.

Tipp:

Nyáron különösen ügyelj a kézmosásra és az ételek tisztítására. Ne törölgess konyharuhával, hagyd maguktól megszáradni az edényeket. A gyümölcsöket (főleg az importból származókat) áztasd gyümölcsmosó folyadékba fogyasztás előtt. Külföldön csak megbízható helyen vásárolj ételt, ne igyál a csapvízből, és nagyon ügyelj a higiéniára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!