vírus

2018.02.28. 16:05

Még az agyműködésre is hatással lehet az influenza

Egereknél egy hónappal a betegség után is változásokat tapasztaltak a tudósok.

A kutatók nőstény egereket fertőztek meg különböző influenzavírusokkal és két vírustörzs esetében olyan változásokat tapasztaltak a hippocampus (a halántéklebeny mélyén elhelyezkedő agyterület) szerkezetében és működésében, ami a fertőzés után egy hónappal is fennállt – idézte a medicalexpress.com a Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányt.

Noha az influenzát felső légúti betegségnek tekintik, egyes esetekben idegi tünetek is kapcsolódnak hozzá.

Martin Korte német neurológus, a Braunschweigi Egyetem tudósa és kutatócsoportja három különböző influenzavírus – H1N1, H3N2, H7N7 – hatásait tanulmányozta egereken. A háromból kettő, a H3N2 és a H7N7 memóriazavart okozott, és a hippocampus neuronjainak szerkezeti változásait is összefüggésbe hozták velük.

A fertőzés hosszú időre aktiválta az immunsejteket a hippocampusban, valamint megváltoztatta a depresszióval, az autizmussal, a skizofréniával és más idegrendszeri zavarokkal kapcsolatos gének kifejeződését.

A mostani eredmények tehát azt sugallják, hogy egyes influenzatörzsek veszélyeztethetik az agy egészséges működését – az influenza agyműködésre gyakorolt hosszú távú hatásairól ugyanakkor még nem születtek kutatások.

Borítókép: Wikimedia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!