különleges kiállítás

2018.08.17. 11:59

Hét ország csipkeverői találkoznak Kecskeméten

Az augusztus 24-én kezdődő háromnapos fesztiválon a nemzeteikre jellemző motívumokat, kézimunkákat mutatják be az iparművészek.

Kiskunhalas, 2016. május 5. Csipkék a XVII. Országos Csipkekiállítás és Találkozó rendezése során a kiskunhalasi Csipkeházban 2016. május 5-én. A csipke jelene és jövője címmel május 6-án nyíló kiállításon a magyar tájegységekre jellemző csipkéket ötven alkotó közel százötven csipkéjén keresztül mutatják be. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Bedő Istvánné vertcsipke-készítő, a kiállítás szervezője az MTI-nek elmondta: a IV. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon a hagyományos vonalat képviselő osztrákok apróbb csipkéi mellett a csehek merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, színesebb kézimunkái is áthatók lesznek.

A franciák vertcsipke-táskákat, a lengyelek fehér és ekrü terítőket, ékszereket hoznak, a spanyolok bonyolult technikájú tüllcsipkékkel érkeznek, Barcelona tartomány Arenys de Mar városának múzeumigazgatója gazdag gyűjteményükből válogatott néhány érdekességet.

A szlovákok az egykor cseh és német bányászfeleségektől megtanult technikát ma már mesterien űzik: a szintén modernebb vonalat képviselő alkotóik akár egy törött csészét is körbedolgoznak csipkével. A kiállításra gömöri – a magyar hímzésből átvett elemekkel gazdagított – csipkevariációikat is elhozzák.

A nemzetközi találkozón a Prágai Iparművészeti Főiskola tanárainak és növendékeinek csipkedíszítéssel készült ruháit és kiegészítőit divatbemutató keretében mutatják be. A kétévente rendezett seregszemle idén az ünnepekhez kapcsolódik, korábban a konyha, a divat és a lakásművészet volt a téma. A helyi kiállítók húsvétra és karácsonyra, keresztelőre és esküvőre vert csipkealkotásokat vonultatnak fel.

A magyarokat Bedő Istvánné és a Kecskeméti Csipkecsoport felnőtt tagjai képviselik, akik idén a leginkább időigényesnek és legnehezebbnek számító tüllcsipkékkel készülnek.

A kecskeméti fesztivál idején a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek.

Borítókép: csipkekiállítás a kiskunhalasi Csipkeházban 2016. május 5-én.

Forrás: MTI Fotó/Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!