Gasztronómia

2010.05.05. 00:00

Májusi gasztrofesztiválok

Éljen a jó idő! A májusi hétvégéket akár szabadtéri fesztiválokon is eltölthetjük. A tavaszi kínálatban ehető virágok, sajtok, borok, pálinkák, bablevesek a főszereplők.

Mindmegette.hu


2010. május 06-09. - V. Budapesti pálinkafesztivál, Budapest
Idén tavasszal a Városháza Parkban az eddiginél még nagyobb területen várja a látogatókat az Budapesti Pálinkafesztivál. A rendezvényen több mint huszonöt kiállító, pálinkafőzde és kereskedő kínálja finomságát. De lesznek házi sajtok, finom borok és pezsgők, és nem marad el a kolbászház sem! A megszokott és új ízeken túl a fesztiválon fellelhető majd az egészen eredeti és merész kezdeményezésként megjelenő pálinkakoktél is, amelyet a szervezők többek között azoknak ajánlanak, akik nyitottak az újdonságokra.

www.budapestipalinkafesztival.hu


2010. május 07-09. - Jókai napok és Jókai bableves főző verseny, Balatonfüred
E hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, a Balatonfüredhez több szállal kötődő Jókai Mórra emlékeznek, aki itteni villájában írta az Aranyember c. regényét. Az épület ma már emlékmúzeum. A programok között megtalálható irodalmi est és matiné, könyvbemutató, könyvvásár, kiállítás. A rendezvény érdekessége a Jókai bableves főző verseny a Koloska völgyben, ahol tavaly kb. 60 db 3 fős csapat főzte bográcsban a Jókairól elnevezett finom ételt. Főzés közben a felállított színpadon különböző programok szórakoztatják a közönséget.

www.balatonfured.info.hu


2010. május 08. - Sió-Kanál Főzőverseny, Siófok
Balatonparti főzőverseny, horgász- és halsütőverseny, este hangulatos lampionos hajókázással.

www.siokanal.hu


2010. május 08-09. - Nyitott pincék, Budapest
A szervezők idén ötödik alkalommal hirdették meg a Nyitott Pince Napokat, hogy a bort készítők és a bort fogyasztók, a borkultúra értékeit megismerni vágyók találkozhassanak egymással.  Országszerte kedvezményes vagy ingyenes borkóstolók várják a borbarátokat, akik ezen a hétvégén bármerre is indulnak útnak, mindenütt közvetlenül a borászoktól szerezhetnek új ismereteket. Sok helyen bejárhatják a birtokot is, és a jó borok mellé finom falatokat kóstolhatnak. A szervezők minden érdeklődőnek javasolják, hogy a felkeresni kívánt pincékbe a megadott telefonszámokon előzetesen jelentkezzenek be!

http://www.nyitottpince.hu/

2010. május 08-09. - Hollókői bornapok, Hollókő
Több mint két évtizede a Világörökség részeként ismert település pezsgő kulturális élettel rendelkezik, amelybe terveik szerint jól illeszkedik a borairól híres tájegységek randevúja. Az idelátogatók éppúgy kóstolhatnak majd tüzes balatoni vagy villányi bort, mint ahogyan a "királyok borát, a borok királyát", a tokaji aszút is. A három nap alatt számos hagyományőrző csoport, kézműves bemutató és szórakoztató program várja a vendégeket. Mindez a hollókői ófaluban a helyiek vendégszeretetével fűszerezve.

www.holloko.hu


2010. május 08-09. - Hercegi Mandulás Napok, Vonyarcvashegy
A Hercegi Mandulás Napok elnevezésű programsorozat Vonyarcvashegy azon kultúrtörténeti értékének kíván emléket állítani, hogy a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje. Ennek emlékét őrzi a Mandulás utca is. Vonyarcvashegyen található az egykori Festetics-pince, a ma Helikon Tavernaként üzemelő vendégfogadó, amelyet ugyancsak helyi kulturális értékként a szervezők szervesen bekapcsoltak a rendezvénybe. A május második hétvégéjére tervezett programban a mandulás receptek versenyét is megrendezik.

www.vonyarcvashegy.hu


2010. május 14-15. - Vendéglátó tanulók országos főzőversenye, Bogács
Vajon mire képes a jövő szakácsnemzedéke? Egertől nem messze most talán találkozhatunk az jövő nagy chefjeivel, akik kürtős kalács világrekord kísérletre vállalkoznak az idén.

www.bogacs.hu


2010. május 14-15. - Kevi juhászfesztivál, Túrkeve
A fesztiválon lesz szakmai találkozó, amelynek keretében a juhászattal kapcsolatos aktuális témákban szerveznek konferenciát. Sok érdeklődőre számíthat az egész nap folyamatosan zajló juhnyíró bemutató is, ahol a nézők betekintést kapnak a birkanyírás rejtelmeibe, és a bátrabbak ki is próbálhatják majd a juhnyírás mesterfogásait. A fesztivál elengedhetetlen része a Kevi és Kunsági birkapörkölt-főzőverseny, valamint az egyéb tájjellegű és bográcsos ételek versenye, amelyeket a helyszínen a látogatók is megízlelhetnek.

www.turkeve.hu


2010. május 15. - Falusi ízek fesztiválja, Magyaregregy
Török ízek főzőversenye, szabad tűzön. Várjuk a török konyha szerelmeseinek jelentkezését a versenyre!

www.baranyavidek.hu , www.kissvajc.hu


2010. május 15-16. - VIII. Etyeki pincefesztivál, Etyek
A legjobb magyar borászok idén is elmennek Etyekre. A meghívott vendégborászok listája már olvasható a fesztivál oldalán. Az abban szereplő nevek garantálják, hogy ismét remek borok és fantasztikus hangulat lesz Etyeken májusban. A fesztivál szakmai napján, május 14-én ismét megrendezik az immár hagyományosnak számító Etyek Borkonferenciát, aminek témája „A magyar bor 2010. Hova tovább?” lesz.

www.pincefesztival.hu

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Megismerhetjük a magyar borászatokat
[/caption]

2010. május 21-22. - Országos gulyásverseny és pásztortalálkozó, Hortobágy
Az ország különböző pontjairól érkező szürkemarha pásztorok főzőversenye során elkészült pusztai ételekkel – slambuc, gulyás, pörköltek, mangalica sült - csillapíthatja éhségét a megéhezett látogató, majd a kézműves vásárban környékbeli kézműves mesterek portékájából válogathat.  

www.hortobagy.eu


2010. május 23. - Várfesztivál, Szigliget
A 2010-es dátum egy jubileumi év a szigligeti vár életében, mivel 750 évvel ezelőtt kezdte el a vár építését a Pannonhalmi apátság. A szervezők törekszenek arra, hogy a háromnapos rendezvény során minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő programokat. Az alsóvárban a nagyszínpadon néptánc, fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek, tűzzsonglőrök és egyéb zenés, táncos programok várják az érdeklődőket. Mindenki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket, illetve részt vehet az íjász - csatacsillag és kelevéz hajítóversenyeken. Helyi és környékbeli borászok minőségi borokat, míg a helyi vendéglősök hozzáillő ételeket kínálnak a vendégek számára. Amíg a felnőttek ismerkednek a térség boraival, addig a gyermekeket játszóház, apródavatás, udvari bolond, varázsló, zenés programok várják a felsővárban.

www.szigliget.hu


2010. május 28-30. - Ehető virágok nemzetközi fesztiválja, Kecel
Az Ehető Virágok Fesztiválja tulajdonképpen két témát ölel fel, hiszen itt virág vagy dísz lesz minden ehetőből, s étel lesz (majdnem) minden virágból. Az utóbbival egy ősi konyhai hagyományt elevenítenek fel, kicsit megtisztítva, modernizálva. Az ehető díszítések kultúrája ugyan sokkal fiatalabb, de nem kevésbé izgalmas: elképesztő, hogy némi fantáziával és kézügyességgel milyen látványos dolgokat lehet kihozni a legközönségesebb kerti alapanyagokból! Kecelen mindkét műfajban lehet versenyezni, de legalább is ellesni néhány trükköt a többiektől. Akik inkább a kevésbé kalandos konyhát pártolják, sőt, esetleg súlyosan húsfüggők, azok is megtalálják a maguk vetélkedőjét. Nekik szól a - bográcsos, illetve tárcsás - tájjellegű népi ételek főzőversenye. S ha netán a közös ételkészítést is túl nagy megpróbáltatásnak vélik, még akkor is marad számukra egy kategória. A "házi süteményeket" elkészíthetik otthon is, de azért a zsűrizésért csak el kell menni velük Kecelre...

http://www.kecel.hu

2010. május 28-30. - Római parti országos halászléfesztivál, Budapest
Valamikor a Római-part Budapest egyik kiemelt sport és szabadidős helyszíne volt, ezért is szeretnék a szervezők, hogy Óbuda és a környező települések lakóin túl, a főváros távolabbi részén élők is használják és élvezzék a Duna és a partja kínálta lehetőségeket. Úgy gondolják, hogy Óbuda és a Római-part Budapest turizmusának egyik legmeghatározóbb színhelye lehetne ismét, ha civilek és vállalkozók összefognának.

www.romaipart.hu

2010. május 29. - XXVII. Orbán-napi hegyünnep, Velence
A Velencei-tavi borászok borkóstoló keretében kínálják boraikat a látogatóknak. A tájjellegű borok mellett, pálinkák, bio-termékek és a házi sajtok bemutatóját és vására lesz a fesztiválon. A rendezvényen a térség népi- és kézműves kultúrájába is bepillantást kapnak a látogatók, hiszen híres magyar népművészek és kézművesek mutatják be portékáikat.

www.edesvizifesztival.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!