Gasztronómia

2011.04.05. 00:00

Rácsos piteparty – sok dióval

Hétvégén, ha családi vagy baráti összejövetelre kerül sor, a beszélgetésekhez szinte hozzátartozik az édes nassolnivaló, néhány szelet vagy - nagyobb társaság esetén - egy egész tepsi sütemény.

Mindmegette.hu

Pite minden mennyiségben

Pitét sütni azért is hálás dolog, mert viszonylag gyorsan elkészül, aligha akad, aki ne szeretné valamely formáját. A tetszőleges nagyságú kockákra vágott sütemények pedig szinte pillanatok alatt elfogynak. Legyen szó almás, meggyes, túrós vagy bármi mással töltött édes pitéről, egyik kedveltebb, mint a másik. Számtalan recept, szokás, fűszerezés ismeretes világszerte – a helyi alapanyagoknak és étkezési tradícióknak megfelelően.

Alul tészta, felül rács

 A közismert „két tésztaréteg közé halmozott töltelék” típusú piték pedig szezonálisan, kedv és kreativitás szerint folyamatosan újragondolhatók, variálhatók. Habliliom Könnyed Konyhájának pitepartyjára most két nagyon közép-európai finomság készült – vékony tésztával alul, sok ráccsal és dióval felül.

Egykor a pitéknek csupán a sós, hússal vagy hallal, hagymával, esetleg más zöldségfélével töltött változatainak felső rétegét díszítették, hogy még ínycsiklandóbbá tegyék készítőik, az édeseket nem. Ez a szokás az elmúlt 100 év alatt alapvetően megváltozott, ma már nincsenek szigorú szabályok, melyek tiltanák vagy mellőznék bármely típus csinosítását.

Piték Habliliom konyhájából:


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!