Gasztronómia

2015.04.03. 10:06

Készüljön velünk a húsvétra! Tudnivalók és receptek húsvéti ételeinkről

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: e napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

BAMA

A Húsvét megünneplése a VIII. század óta vált általánossá. A X. századtól fogva az ételszentelés is hozzátartozik a húsvéti szertartásokhoz. Ilyenkor a húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is a templomba viszik szentelni a hívők. A megszentelt húsvéti ételek megvédték a híveket a hosszú böjt után a mértéktelenség kísértésétől.

Az ünnep áldozati étele, a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületés jelképe. A sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már igen rég óta jellegzetes húsvéti eledellé. A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon úgy 120 éve terjedt el. A szapora nyúl - a tojás mellett - a termékenységet szimbolizálja.

Hagyományos ételek

A húsvéti ünnepek táplálkozási szokásai régi időkre vezetnek vissza, amelyek legjellegzetesebb alkotóelemei még ma is minden családi asztalon megtalálhatóak. Ilyen jellegzetes étel a bárány, a sonka, a tojás vagy a torma.

Tojás

A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, azaz a húsvétot, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.

Sonka

A sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Magyarországon a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel fogyasztják, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. A déli, mediterrán országokban hagymával, paradicsompürével, ketchuppal, fűszerolajokkal, illetve gyümölcsökkel, aszalt datolyával, az északi országokban pedig hagymás burgonyasalátával is fogyasztják. A lengyeleknél jellemző, hogy a sonkához hideg babsalátát esznek, az olaszok pedig a pármai sonkát sárgadinnyével fogyasztják.

Bárány

Ha húsvét előtt elmegyünk a henteshez megvenni a bárányhúst, érdemes minél fiatalabb állat húsát választani, ugyanis ennek íze finomabb. Az idősebb állat húsa sötétebb és intenzívebb ízű. A bárányhús frissen készítve a legízletesebb. A régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok családban szinte csak húsvétkor található meg az asztalon. Természetesen nem számít szentségtörésnek, ha a húsvéti ünnepek alatt nemcsak bárány, hanem például szárnyas vagy hal is szerepel a menüben.

Húsvéti receptek, kalácsok, sütemények – A mindmegette.hu összeállításában a húsvéti gasztronómia teljes kínálata szerepel, húsvéti kalácsoktól az édes süteményeken át a kihagyhatalan sonkás receptekig.

A gasztronómián túl

12 tipp a tökéletes húsvéthoz – A jó idő és a húsvét beköszöntével színesebb, vidámabb dolgokra vágyunk. Az astronet.hu tippjeivel segít hangulatosabbá változtatni az otthont és az ünnepet.

5 egyszerű húsvéti dekoráció – Ha Önt is elkapta a húsvéti láz, és feldíszítené a lakását, akkor a lakaskultura.hu tippjei Önnek szólnak.

Ezt hozza a húsvét (hétvégi asztrológiai előrejelzés április 4-6-ig) – Kíváncsi arra, hogy csillagjegye és az uralkodó bolygók alapján milyen húsvét vár Önre? Az astronet.hu részletes elemzéséből megtudhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!