Gazdaság

2012.11.05. 11:23

Pécsi kesztyű érintőképernyőre

A válság negatív hatása ellenére is tartja világhírét a pécsi kesztyű. Világsztárok viselik, világújdonságként használják az itt készült csúcsmodelleket.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Az amerikai hadsereg fejlesztette ki, de már Pécsett is gyártják a titkos technológiával készülő, úgynevezett nanokesztyűket. A pécsi Szom-Hor Kft. által készített, báránybőrből szabott kézmelegítőt eredetileg azért találták ki, hogy a katonák mínusz negyven fokig kesztyűs kézzel is tudjanak bánni az érintőképernyős eszközökkel a bevetéseken.

Az úgynevezett TouchTec bőrt már 4-5 éve használja az amerikai hadsereg. Mostantól azonban már divatkesztyűként is hozzá lehet jutni. Másfélszer annyiba kerül, mint egy hagyományos bőrkesztyű, Európában egyedül egy pécsi cég készít majd ilyet, jelenleg a tengerentúlra és az európai piacokra. Első pillantásra olyan, mint bármelyik báránybőr kesztyű.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az amerikai hadsereg fejlesztette ki
[/caption]

A hagyományos bőrkesztyűvel azonban hiába nyomkodjuk az érintőképernyőt, a készülék nem reagál. A pécsi cég által gyártott TouchTec kesztyűvel viszont még SMS-t is lehet írni. Ezt a speciális, nanotechnológiával kezelt anyagot ugyanis emberi bőrként érzékeli az érintőképernyő.

Kesztyűs osztály

A Pécsi Kesztyűs Klaszter jelenleg közel tíz tagot számlál. Mint Marczi Gábor fogalmaz, az együttműködés eredményeként a pécsi Simonyi Károly-szakközépiskolában és a Baranya Megyei Munkaügyi Központtal együttműködve ismét indult kesztyűs szakmai képzés. Az első két csoport vizsgái november és december első hetében zajlanak majd, a végzősök közül sok fiatalra számítanak a tervek megvalósításához.

A sikeres klaszterpályázatra építve egy reklámkampányt indítanak az igazi bőrkesztyűk értékeinek bemutatására.

Afrikai projekt

Kína után tavaly Etiópiában is gyárat alapított a pécsi székhelyű OK Magyar Kesztyű Közös Vállalat. A nem mindennapi vállalkozáshoz az ötletet az adta, hogy az afrikai országból származik a világ bőrfeldolgozó ipara által igényelt alapanyag zöme.

Az afrikai ország munkavállalóit kínai és magyar (pécsi) betanítók készítették fel a munkára, az etióp dolgozók könnyen tanulnak, nagyon szorgalmasak. Az afrikai projekt nem veszélyezteti a pécsi kesztyűkészítők munkáját, ugyanis a magas minőségű termékek továbbra is itt készülnek.

A világpiacon

A pécsi kesztyűs cégek alkalmazkodóképességét tette próbára az elmúlt szezon. Mint Marczi Gábor, a Kesztyűs Klaszter vezetője, a Gant Pécsi Kesztyű Kft. ügyvezetője elmondta, a hideg időjárás és a kereskedők üzletpolitikája nem esett egybe, ráadásul a válság miatt kevesebb olyan állatot vágtak, amelyek bőréből kiváló kesztyű készülhet.

Ennek ellenére a Gant például megtartotta piacát: a Benetton, a Gucci luxuskesztyűit, az angol TM Lewin tradicionális márkát készítik, de varrnak az Escada, a Joop, a Bogner és a Roeckl részére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!