Tisztes Munka Világnapja

2017.10.07. 15:50

MASZSZ: tisztességes munkáért tisztességes bért!

A szakszervezet szombaton, a Tisztes Munka Világnapján közölte: elfogadhatatlan, hogy a multinacionális cégek készek kihasználni a magyarországi alkalmazottaikat.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt követeli, minden munkavállaló kapjon tisztességes fizetést és méltányos foglalkoztatási feltételeket bárhol is éljen az Európai Unióban.

Elfogadhatatlan az is, hogy a multik az anyaországihoz képest jóval alacsonyabb bérért foglalkoztatnak embereket, miközben ugyanazt a teljesítményt várják el tőlük.

Hozzátették, semmi nem indokolja, hogy a 410 euró körüli magyar minimálbér például a németországinak a negyede legyen, és egy magyarországi dolgozó átlagosan nettó 840 euróval keressen kevesebbet, mint német kollegája.

Jelentős különbségek mutatkoznak az ország keleti és nyugati fele között is: ugyanazért a munkáért akár nyolcvan-százezer forinttal kevesebbet fizetnek Csongrádban vagy Békésben, mint Budapesten.

Hasonló a helyzet a nők esetében is, hiszen a hasonló beosztásban foglalkoztatott férfiakhoz képest majdnem ötödével keresnek kevesebbet – írták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!