Bulvár-celeb

2023.12.14. 11:37

Kiderült, melyik a legnépszerűbb magyar karácsonyi dal (videó)

Egy legendás zenekar dalát szeretik a legjobban a magyarok.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: oatawa

A Piramis együttes Ajándék című dala az utóbbi évek első számú hazai karácsonyi slágere. Az Artisjus először készítette el a legnépszerűbb hazai karácsonyi dalok toplistáját.

A listán az első helyen álló rocksláger mellett számos popdal és egy gyerekdalként számon tartott szerzemény, Weöres Sándor egy versének feldolgozása is helyet kapott – közölte a legnagyobb szerzői és lejátszási zeneadatbázissal rendelkező Artisjus az MTI-vel.

Mint írták, a Piramis Ajándék című dalát (szerzők: Gallai Péter, Köves Miklós, Som Lajos, Horváth Attila, Závodi János, S. Nagy István, Révész Sándor), Katona Klári Legyen ünnep (szerző: Demjén Ferenc) és Zséda A szürke patás (szerzők: Rakonczai Viktor, Orbán Tamás) című száma követi a karácsonyi toplistán.

A további listás dalok között több évtizede született slágerek és újabb szerzemények egyaránt találhatóak. Olyan művek is akadnak közöttük, amelyeknek több mint száz előadóját tartja nyilván az Artisjus (Legyen ünnep, Add tovább), vagyis sok előadó által játszott, széles körben népszerű alkotásokról van szó. A Rakonczai–Orbán szerzőpárosnak az első tíz legnépszerűbb dal között két műve szerepel (A szürke patás és a Bereczki–Szinetár páros által előadott Ajándék).

A hazai karácsonyi top 10-es listán a már említetteken kívül szerepel a Fehér karácsony (a TNT dala; Dobrády Ákos szerzeménye), az Add tovább (Csondor Kata; Madarász Gábor és Szabó Ágnes, a Ha elmúlik karácsony (Neoton Família; Hatvani Emese, Jakab György, Pásztor László), az Esti ének (Bagossy Brothers Company; Bagossy László, Bagossy Norbert, Bartis Szilárd, Kozma Zsombor, Tatár Attila), a Csillagszórás (Dés László, Geszti Péter) és a Száncsengő (Bojtorján; Buchwart László, Kemény Győző, Pomázi Zoltán, Vörös Andor Bálint, Weöres Sándor).

„Az Artisjus sokféle zenefelhasználás után fizet jogdíjat szerzőknek, ezért szerteágazó forrásokból rendelkezünk adatokkal. Koncertes elhangzások mellett rádiós, televíziós játszások, online zenehallgatás, hangfelvétel-kiadás és az üzletek háttérzenéjének információja is befut hozzánk. Ezek 2020–2022-es adataiból tudtunk összesített listát adni a legsikeresebb magyar karácsonyi dalokról és ezek dalszerzőiről” – idézte Tóth Péter Benjamint, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatóját a közlemény.

A számot itt tudja meghallgatni:

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!