Tisztességtelen áremelés

2021.12.02. 07:09

Forintban kifejezhetetlen a kár, amit Bige László okoz a gazdáknak a magas műtrágyaárakkal

A magas gázár ürügyén a vállalkozó egyszerűen megzsarolta a gazdákat – jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke.

Forintban nem lehet kifejezni azt a kárt, amit – a magas gázárak ürügyén – Bige László monopolhelyzetben lévő cége okoz a magyar gazdáknak a nitrogén alapú műtrágya extra magasra emelt árával – mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke Egerben, sajtótájékoztatón szerdán..

Jakab István úgy fogalmazott: a baloldalhoz köthető, azt pénzelő vállalkozó nem most kezdte, hét éven át kartellezett, növelve ezzel az emberek kiszolgáltatottságát. A Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott 14,1 milliárd forintos bírság jelzi a visszaélés mértékét – fűzte hozzá.

A magas gázár ürügyén a vállalkozó egyszerűen megzsarolta a gazdákat – jelentette ki a Magosz elnöke. Egy éve még tonnánként 50 ezer forint volt a műtrágya ára, majd előbb 210 ezer, ma pedig már 230 ezer forintba kerül, miután a vállalkozó egy napot adott a gazdáknak a korábbi áron való jegyzésre.

„Tisztességes vállalkozótól ez a zsarolás nem fogadható el”

- hangoztatta Jakab István. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) egyeztetve a MAGOSZ és a NAK kéréssel fordult a kormányhoz, hogy a lehető leghatározottabban és következetesen járjon el, mert a helyzet így nem tartható. Várják ezért a további hatósági intézkedéseket.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy több mint félmillió ember él az agrárgazdaságból az országban, Heves megyében több mint 22 ezer. A magyar állam szövetséget kötött a magyar gazdákkal, és ennek megfelelően többször megvédte már őket, például az elhibázott brüsszeli tervekkel szemben.

„A magyar gazdák számíthatnak Orbán Viktorra, a kormányra, a Fideszre és a KDNP-re, nem számíthatnak azonban semmi jóra attól a baloldaltól, amelyikhez a padlássöprés, a termelőszövetkezetekbe kényszerítés köthető”

- jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Kiemelte: a gazdák kárán nyerészkedő milliárdos a magyarországi baloldal pénzügyi támogatója. Ennek nem szabad felülni. „Magyarország előre megy, nem hátra” – mondta.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezetének elnöke felháborítónak nevezte azt, ami most a műtrágya árával történik. Az elszabadult árak miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a gazdálkodók. Történik mindez egy monopol helyzetben lévő vállalkozó miatt. „Visszautasítjuk ezt az extrém áremelést” – mondta a megyei kamarai elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában