Nébih

2023.10.30. 14:21

Ismét zártan kell tartani a baromfikat hét vármegyében madárinfluenza-veszély miatt

Fokozott madárinfluenza-veszély miatt a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását rendelte el a magas kockázatú területeken Pásztor Szabolcs országos főállatorvos - közölte a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

MW

A Bro-Ker-Bét Kft. hernádi baromfitelepe 2020. július 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

 Az országos főállatorvos határozata Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét érinti. 

Ezeken a területeken valamennyi kereskedelmi célból tartott baromfiállományt zárt épületben kell tartani, amennyiben az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. 

A magas kockázatú vármegyék úgynevezett háztáji állományainál csak a fedetten etetés és itatás kötelező. Azonban minden állattartó érdeke, hogy csökkentse a vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezés kockázatát, ezért a háztáji állományokat is ajánlott zártan tartani. 

Arra is kitértek, hogy Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye területén még érvényben van a vízibaromfik vágóhídra szállítás előtti kötelező laboratóriumi vizsgálata. 

Az országos főállatorvos határozata és a madárinfluenzára vonatkozó aktuális információk elérhetők a https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza oldalon - olvasható a Nébih közleményében.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában