elismerés

2020.09.22. 09:35

Szederkényi Miklós kapta a Sárga csikó-díjat

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle díjkiosztóját online tartották meg.

A 20. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle Erdély 14 városában és Kolozsváron zajlik. A fő helyszínen, Kolozsváron azonban a csütörtöki rajt után a pénteki, szombati és vasárnapi vetítéseket törölték, miután a szervező stáb egyik tagjának a koronavírustesztje pozitív lett. A szombati díjkiosztót is online tartották meg.

A Sárga csikó-díjjal kitüntetett Szederkényi Miklóst munkatársa, Buglya Sándor producer méltatta. A szervezők közleménye szerint Buglya hangsúlyozta, hogy a díjazott több mint száz film gyártásvezetőjeként, illetve producereként kapcsolódik erdélyi filmesekhez, erdélyi témákhoz. Kiemelte, hogy a díj Szederkényi emberi nagyságát is méltatja, a dokumentumfilmes ugyanis karitatív céllal jár vissza több korábbi forgatási helyszínére.

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület, amely évente kitüntet egy olyan személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat minden évben a Filmtettfeszt keretében adják át.

A Filmtett Egyesület filmkritikusi díját az idén a Kolozsváron élő Ferenczi Szilárd filmtörténész, filmkritikus kapta, aki a nyomtatott korszak óta rendszeres és hűséges együttműködője a ma online megjelenő Filmtett folyóiratnak.

A Filmtettfeszt versenyprogramjában idén kilenc, műfaji és technikai szempontból sokszínű fikciós rövidfilm versenyzett. A szekció fődíját megosztva kapta Incze Kata Csendet kérünk, valamint Sós Timothy és Nagy Márton Szabad Románia című filmje. Utóbbi a közönség díját is elnyerte. A zsűri három tagja Cristina Grosan filmrendező, Pálffy Tibor színművész és Lichter Péter filmrendező, filmesztéta volt.

A versenyfilmek vasárnap estig megtekinthetők a Filmtettfeszt.ro oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában