Elismerés

2021.11.30. 20:21

Átadták az MMA Művészetelméleti Tagozata művészetpedagógiai okleveleit

A pandémia miatt a 2020. és a 2021. évi díjakat is most adták át.

Átadták az Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata (MMA MT) 2020. és 2021. évi művészetpedagógiai okleveleit, a keddi eseményen első alkalommal nyújtották át a művészeti értékek közvetítésért a Művészetelméleti Tagozat Elismerő Oklevele 2021 elnevezésű díjat – olvasható a Magyar Művészeti Akadémia által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a pandémia miatt a 2020. és 2021. évi díjakat is most adták át. A díjazottak többsége iskolai keretek közt végzi művészeti pedagógiai munkáját. Köztük vannak, akik a Szimfónia Program elvei alapján kifejezetten nehéz körülmények között élő gyerekeknek adnak kitörési lehetőséget a zene segítségével, mint Solymosi Árpád és Virág Csaba zenetanárok.

„Nemcsak mindennapos testnevelésre van az embernek szüksége, hanem mindennapos katarzisra is. Ezt a művészeti nevelés adja meg, ami akkor a leghatékonyabb, ha az ember aktívan részese az érték­teremtésnek”

- idézi a közlemény Solymosi-Tari Emőke akadémikust, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetőjét, aki Freund Tamás agykutató szavait tolmácsolta a díjátadó kezdetén.

Mint emlékeztetett rá, a művészetpedagógia, a művészettel oktató, nevelő munka Vashegyi György, az MMA elnöke programjának is egyik fontos, kiemelt eleme.

A 2020-as oklevél díjazottjai Lundströmné Antal Ilona Mária zenetanár; Nyitrai Orsolya képzőművész, múzeumpedagógus; Solymosi Árpád és Virág Csaba zenepedagógusok, a Szimfónia program – Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanárai.

A 2021-es oklevél díjazottjai Major Edit zongoratanár, művészetpedagógus; Bitó János építész, tervező, tanár; Hidasi Zsófi textilművész, vizuális- és környezetkultúra tanár; Molnár Ágnes ének-zene tanár; Váradi Judit zongoraművész, zenepedagógus; Héja Benedek karmester; valamint Vékás Magdolna fotóművész, művészetpedagógus.

A művészeti értékek közvetítésért a Művészetelméleti Tagozat Elismerő Oklevele 2021 elnevezésű díjat Kis Pintér Imre egyetemi tanár, irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő kapta.

Borítókép: A Symphonia Alapítvány által fenntartott Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola (SAMI) alsózsolcai tagintézményének vonós növendékei az intézmény alapításának 5. évfordulója alkalmából tartott koncerten az Országház Vadásztermében 2019. december 7-én.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában