Hazai siker

2021.11.16. 16:37

Elnyerte az Európai Filmdíjat a Természetes fény látványvilága

A nagy presztízsű Európai Filmdíjakért idén az európai filmtermés javából kiválasztott 53 mozifilm alkotói versenyezhettek.

Forrás: Facebook / Nemzeti Filmintézet

Fotó: Dobos Tamás

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint Nagy Dénes Természetes fény című filmjének látványtervezéséért Ágh Mártonnak ítélte oda az Európai Filmakadémia idén a legjobb látványtervező díját.

Ágh Márton több mint két évtizede dolgozik színházban és filmeken egyaránt.

A nagy presztízsű Európai Filmdíjakért idén az európai filmtermés javából kiválasztott 53 mozifilm alkotói versenyezhettek. A díjakat 26 kategóriában adják át decemberben Berlinben. Az Európai Filmakadémia korábban már nyilvánosságra hozta, hogy ebben az évben a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Mártát életműdíjjal tünteti ki.

A Závada Pál azonos című regénye alapján készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem 100 ezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egy magyar földműves szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvédalakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban, illegális partizáncsoportok után kutat.

A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögéből, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természes fény a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema együttműködésével a Nemzeti Filmintézet, a magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell.

Nagy Dénes első mozifilmjének világpremierje a Berlinálén volt, ahol a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjjal tüntették ki. A Természetes fényt szeptemberben mutatták be a hazai mozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!