Kár lenne kihagyni

2022.10.05. 13:56

Félszáz programmal vár országszerte a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A múzeumi fenntarthatóságot állítja a középpontba a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely keddtől csaknem 40 fővárosi és 80 vidéki múzeum részvételével mintegy másfél hónapon át országszerte több mint 500 programot kínál a látogatóknak.

Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár adta át a kitüntetéseket a 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón

Forrás: Facebook/Múzeumok Őszi Fesztiválja

A fesztivál szervezője ezúttal is a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), amely a hazai múzeumi élet szakmai konferenciájával, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indította el a rendezvénysorozatot kedden - tájékoztatta az MTI-t a MOKK.

Közleményük szerint a fesztivál nyitórendezvényén Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára adta át a kitüntetésben részesült muzeális intézmények díjait.

A Családbarát Múzeum elismerést a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum - Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szennai Skanzen nyerték el.

Négy intézmény részesült a múzeumi szakma rangos kitüntetésében, a Múzeumpedagógiai Nívódíjban. A jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény Babra megy a játék! című offline programjáért, a Kassák Lajos Emlékmúzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál című művészetpedagógiai programjáért, a Szennai Skanzen Népi Múzsa - Iparművészeti szakmai gyakorlat a Szennai Skanzenben című programjáért, míg az Országgyűlési Múzeum Letölthető vitajátékok című programjáért kapta meg a díjat.

További négy muzeális intézménynek az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját ítélték oda. 

Az ICOM Magyarország különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Műhelytitkok - önmegvalósítás, alkotás, öröm című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját az Iparművészeti Múzeum - Ráth György Villa Ezerarcú szecesszió című programja, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület különdíját pedig a Hagyományok Háza "Nézd kézzel, lásd szívvel!" - Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja kapta.

Idén hatodik alkalommal ismerte el egy múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjjal. A kitüntetést Kovács Éva Zsuzsanna, a Majk Kamalduli Remeteség múzeumpedagógusa kapta meg áldozatos munkájáért.

Mint a szervezők hangsúlyozták, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei fő témája a fenntarthatóság. Célja, hogy rávilágítson a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalására, tisztázza a fenntarthatóság fogalmát mind a közönség, mind a múzeumi szakemberek körében, valamint hogy felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységeire.

A november 13-ig tartó eseménysorozat programkínálatáról bővebben a www.oszifesztival.hu weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában