Istenek, ideák, hősök

2023.05.31. 15:00

A Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont a Régészet napjának és éjszakájának (videó)

Az idei, sorban a 94. rendezvény egyik nagy újdonsága, hogy a Nemzeti Múzeum épülete és a Múzeumkert ad otthont a rendezvénysorozatnak. A régészet iránt érdeklődőket, kicsiket és nagyokat, június 2-án, pénteken és 3-án, szombaton rengeteg érdekes programmal várják a szervezők. Lesz koncert, látványfőzés, a kicsik kincskereső kalandba nevezhetnek be, a felnőttek pedig érdekes előadást hallgathatnak meg, például a mezopotámiaiak démonűző praktikáiról.

MW

Az előadók az ókori Rómába is elkalauzolják a közönséget

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum/Facebook

Az "Istenek, ideák, hősök" tematika mentén meghirdetett rendezvénysorozat résztvevői megtudhatják, kik voltak a letűnt korok kiemelkedő alakjai, akik példaként szolgáltak a közösség tagjai számára, milyen ideák és eszmék hatották át az egykor élt emberek gondolkodását, milyen volt az istenképük, és mi mindenért fohászkodtak hozzájuk – közölte az MTI-vel a Nemzeti Múzeum.

Tájékoztatásuk szerint a Magyar régészet napja kiegészítő rendezvénye lesz a Régészet éjszakája, amelyen hasonló kérdésekre kapnak választ a látogatók, de ez a felnőtt közönségnek szól majd.

Péntek délelőttől a szervezők többek között látványfőzéssel, viseletbemutatóval, múzeumi ebédszünettel egybekötött tárlatvezetésekkel, óriástársasjátékkal és kézműves vásárral várják az érdeklődőket.

Napközben a Pénzügyőr Zenekar, este pedig Palya Bea, valamint a Juríj zenekar ad koncertet.

A gyerekek a Régészhomokozó kincskereső kalandban vagy múzeumpedagógiai foglalkozásokban (alkotóprogramok gyerekeknek, leletsimogató, középkori kalandozások) vehetnek részt.

Lesz filmvetítés a díszteremben, a kifejezetten felnőtteknek szóló programok, köztük Lassányi Gábor Szex és Róma, valamint Ligeti Dániel Igaz, hogy lakik benned valaki? - Démonűzés az ókori Mezopotámiában című előadása pedig 18 órakor kezdődik a Lapidáriumban.

A szombati nap hasonló tematikával fog zajlani, a programok 17 óra körül érnek véget.

 

A részletes program a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján érhető el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!