Hagyományos bőségkosár

2023.09.02. 08:00

Programkavalkád a Hagyományok Háza őszi szezonjában

Gazdag őszi szezonra készül a Hagyományok Háza. A programpalettán különleges előadások, tanfolyamok és kiállítások szerepelnek.

MW

A Magyar Állami Népi Együttes a Nagyvárosi Vándorok című előadása

Forrás: Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza különleges programkínálattal kezdi a vakációt követő időszakot. 

A sort a Csík Zenekar A változó szerencse szekerén című koncertszínházi produkciója nyitja szeptember első napján.

 Az alkotók az összeállítás vezérfonalaként Petőfi Sándor 1847-ben írott Úti levelek című írására támaszkodtak. Az előadásból kitűnik, hogy a kétszáz éve született költő miként lelkesedik a természet szépségeiért, szerelméért, de ugyanakkor haragudni, sőt gúnyolódni is képes.

A Magyar Állami Népi Együttes háza táján is pezseg az élet, a neves társulat a Nagyvárosi Vándorok című előadás szeptember 23-ai bemutatójára készül.

 A városi cigányzene nagy múltú hagyományaira épülő tánckoncert helyszíne egy szimbolikus tér: koncertterem, étterem, bár, falusi kocsma. Az előadás zenei szövetében a népzene mellett helyet kap a hagyományos városi cigányzene, a magyar nóta és a csárdás, valamint a jazz és az etnikus cigány világzene is.

Ismét meseszó tölti be a Hagyományok Házát szeptember 7-én. Havonta egyszer összegyűlik a felnőtt mesekedvelők baráti közössége az Ahol a madár se jár meseesteken, hogy egy jó pohár bor mellett legkedvesebb vagy legújabb meséiket megosszák egymással!

Forrás: Hagyományok Háza

A meseszeretőknek az Intézmény egy másik különleges produkcióval is kedveskedik szeptember 22-én. 

A Kétszázéves mesék című összeállítás tisztelgés Gaal György 1822-es népmesegyűjteménye előtt. 

Az egykori könyvtáros mese- és szólás-közmondásgyűjtő Mährchen der Magyaren címmel Bécsben megjelent kiadványának emlékére a Hagyományok Háza rendhagyó programot szervez izgalmas néprajzi ismeretekkel, szórakoztató mesehallgatással és családias kézműveskedéssel.

Jóllehet, a különböző tanfolyamokra a jelentkezés augusztusban lezárult, három kurzusra – a Szövő mesterkurzusra, a Viseletkészítő továbbképzésre és az akkreditált 60 órás szövő tanfolyamra – még fogadnak jelentkezőket.

A kiállítások területén két eseményre hívják fel a szervezők a figyelmet. 

Az augusztus közepén megnyílt Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért kiállítást már sokan megtekintették, de a szervezők még október végéig várják az érdeklődőket.

A Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Miska – múltidéző borosedények címmel megnyílt kamara kiállítása a múzeum Miska kancsóiból és emberalakos kerámiáiból mutat be válogatást, ráadásul egy különleges helyszínen. A Budai Vigadó pinceszintjén található Lajos-terem ugyanis egykor borlerakatként működött, és megcsodálható benne az eredeti középkori városfal is.

Fotó: Gabor Dusa / Forrás: Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza 16-án kezdődő táncház-sorozatának változatlanul az Átrium ad otthont, minden szombaton 19 óra és hajnal 2 óra között! Az Aprók tánca gyermektáncház szeptember 15-én tárja ki ismét kapuit, hogy hétről-hétre fogadhassa régi és új barátait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!